Több mint félezer kárpátaljai magyarnak segítettek az önkéntes egyetemisták


Négynapos, hat kárpátaljai települést érintő, ingyenes egészségügyi szűrővizsgálat– és méréssorozatot végzett a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Külhoni programja keretében 2016 november 18 és 21 között.

Az 54 hallgatóból és 3 orvosból álló csapat a több mint tízféle szűrésen túl általános orvosi és fizikális vizsgálatot, vérnyomást, vércukormérést és EKG vizsgálatot is végzett, a normálistól eltérő eredmények esetén pedig külön orvosi konzultáció keretében foglalkoztak a páciensekkel.

Budai Marcell, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke elmondta,

a térség lakói közül sokaknak nem feltétlenül természetes és elérhető a szűrővizsgálatokon való részvétel.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a hat kárpátaljai településen – Ungvár, Tiszakeresztúr, Péterfalva, Zápszony, Badaló, Nagydobrony – csaknem 600 pácienst fogadtak négy nap alatt.

Az érdeklődők fogászati vizsgálaton, dietetikai, illetve gyógyszerhasználati tanácsadáson vehettek részt, valamint gyógytornászok segítségével személyre szabott, otthon is elvégezhető gyakorlatokat sajátíthattak el. A szervezők a gyerekeknek játszósarokkal készültek, valamint a megjelenteknek prevenciós anyagokat, fogkrémet, fogkefét, vizet és óvszert osztottak ki. Az önkéntes akcióban 15 ország hallgatói vettek részt.
A Kárpátalján elvégzett vizsgálatsorozatot saját forrásainak felhasználásával, közel 5 millió forintból valósította meg az egyetemi Hallgatói Önkormányzat. 

A HÖOK Külhoni programja a magyar hallgatók közötti kapcsolat fejlesztésén dolgozik a Kárpát-medencében.

„Látogatásunk célja, hogy minél több hallgató ismerje meg az itt élő embereket.”

– mondta Veres Márton, a HÖOK Külhoni programjának vezetője. A Külhoni program kapcsán hozzátette, a külhoni szervezetek fejlesztésén túl, eltökélt szándékuk, hogy összekössék és lehetőséget teremtsenek a magyarországi hallgatói önkormányzatoknak, hogy a saját szakterületükön belül tegyenek valamit a határon túli részek fejlesztéséért.

Az egészségügyi szűrés a HÖOK külhoni tagszervezete, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége, valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete segítségével valósult meg.