Több mint száz embert gyilkolhattak meg az elfogott szerb háborús bűnösök

Az áldozatok közül néhányan túlélték a rájuk leadott lövéseket, és vallomásaik kulcsfontosságúak voltak a bűncselekmények felgöngyölítésében.

A Nezavisne Novine című boszniai napilap a honlapján ismertette a háborús bűnökkel foglalkozó ügyészség közleményét, amely szerint az elfogottakat emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják, amelyeket a boszniai szerbek követtek el a nem szerb lakosság ellen. A közleményben az áll, hogy a gyanúsítottak mintegy 120 bosnyák és horvát férfit és fiút fogtak el, kínoztak és gyilkoltak meg 1992 nyarán az ország észak-nyugati részén. Az áldozatok közül néhányan túlélték a rájuk leadott lövéseket, és vallomásaik kulcsfontosságúak voltak a bűncselekmények felgöngyölítésében - írta a háborús bűnökkel foglalkozó ügyészség.

A háború utáni években a tömegsírokban elföldelt áldozatok többségét megtaláltak, tíz férfi holttestére azonban csak idén bukkantak rá.

A boszniai háborúnak mintegy 100 ezer áldozata volt, és több mint egymillió ember kényszerült otthona elhagyására. A boszniai szerbek az "etnikailag tiszta", szerb állam létrehozása érdekében mindent megtettek azért, hogy elüldözzék a helyi katolikus horvát, valamint muszlim bosnyák lakosságot.