Több tízezer, függetlenséget követelő katalán tüntetett Barcelonában

"Ha megtámadják bármelyik választott tisztségviselőt (...), egy egész népet támadnak, és függetlenségünket" - fogalmazott Jordi Cuixart, az Omnium Cultural nevű szervezet vezetője a rendezvényen.

Az esemény jelszava: "A demokráciáért, megvédjük intézményeinket." A tömeg a katalán sárga-piros csíkos és a függetlenségi kék-fehér csillagos lobogókon kívül transzparenseket tartott a magasba, rajtuk például a "Mellettetek vagyunk", és a "Nem vagytok egyedül" feliratok szerepeltek.

Spanyolországban mintegy 400 bírósági eljárás folyik a katalán függetlenségi törekvésekkel összefüggő cselekmények miatt. Katalónia 947 helyi önkormányzatából 250 ellen zajlik valamilyen eljárás, egyebek mellett például azért, mert megtagadta a spanyol nemzeti lobogó kihelyezését a középületekre, vagy mert spanyol nemzeti ünnepen munkanapot tartott.

Bírósági eljárás indult Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke ellen, mert engedetlenséget tanúsított a spanyol alkotmánybírósággal szemben; még júliusban lehetővé tette, hogy a katalán törvényhozás napirendre tűzze és elfogadja a Spanyolországtól való egyoldalú elszakadás lépéseit tartalmazó előterjesztést. A rendelkezést az alkotmánybíróság korábban alkotmányellenesnek minősítette és megtiltotta az függetlenségi kezdeményezéseket.