Tőkepiaci holdinggá alakul a NER kedvenc informatikai cége, a 4iG

Tőkepiaci holdinggá alakul a NER kedvenc informatikai cége, a 4iG

Az előzetes becslések szerint az átalakítás 400 milliárd forintot meghaladó cégérték-növekedést eredményezhet.

Tőkepiaci holdingvállalattá alakul a Mészáros Lőrinc barátja, Jászai Gellért által vezetett 4iG - közölte a cég hétfőn az MTI-vel. Azt írták, a program alapja a nemzetközi telekommunikációs piacon alkalmazott strukturális szeparáció, amellyel a 4iG távközlési vállalatait üzleti-kereskedelmi, valamint infrastruktúra vállalatokká alakítja, majd a szétválasztott funkcióknak megfelelően integrálja azok működését.

A folyamat részeként a jelenleg 4iG Nyrt.-ben működő informatikai és rendszerintegrációs tevékenységet önálló informatikai vállalatba szervezik.

A transzformációs program 2025-ben zárul, megvalósításától az igazgatóság a vállalatcsoport eredménytermelő képességének, működési hatékonyságának és a versenyképességének növelését várja.

A cég közleménye szerint a 4iG-csoport 2023-ra egy stabil bázissal rendelkező infokommunikációs vállalatcsoporttá fejlődött a kelet-közép-európai régióban, ugyanakkor az informatikai és telekommunikációs üzletágakban további üzleti és működési szinergiák kiaknázására van lehetőség. A párhuzamosságok megszüntetése, a bevétel- és költségoldali szinergiák tökéletes kihasználása, illetve az érték- és a versenyképesség növelése érdekében jelentette be a vállalatcsoport az átfogó átalakítási programot.

Mint ismert, a cég Orbán strómanjának, Jászai Gellértnek a tulajdona.

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke a közleményben úgy fogalmazott: "az átalakítás az üzleti és működési szinergiák tökéletes kihasználását teszi lehetővé, amely pozitív hatással lesz vállalataink eredménytermelő képességére és működési hatékonyságra. Az infrastruktúra vállalatunkban tervezett tőkebevonás, pedig lehetőséget biztosít hitelállományunk jelentős csökkentésére, illetve szélesítheti a csoport forrásbevonási lehetőségeit is. Mindezen folyamatok összessége pedig jelentős mértékben hozzájárul a részvényesi értékteremtéshez".

A közleményben hozzáteszik: hasonlóan az informatikához a csoport űripari és technológiai érdekeltségeit az iparág globális növekedési lehetőségeit jobban kihasználó önálló egységbe vonják össze. Ezek központi irányítását és stratégiai vezetését a holdingvállalat adja, amely országhatárokon átívelően támogatja és koordinálja a teljes cégcsoport tevékenységét, eredményességét és az üzleti stratégia végrehajtását.

A transzformáció lehetőséget teremt a hálózati- és mobilinfrastruktúra kisebbségi üzletrészének értékesítésére, a cégcsoport versenyképességének fokozására, a hitelállomány csökkentésére, ennek köszönhetően pedig további növekedésre, jelentős infrastrukturális fejlesztések megvalósítására, illetve a legmodernebb technológiák korai alkalmazására is - hangsúlyozzák a közleményben.

A társaság korábbi közlése szerint

az év első hat hónapjában a 4iG konszolidált nettó árbevétele 118,5 százalékkal, 266,2 milliárd forintra, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyeresége (EBIDTA) 190 százalékkal 95,3 milliárd forintra, míg az adózott eredménye 7,8 milliárd forintra nőtt.

A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a részvény árfolyama az elmúlt egy évben 611 forint minimumot és 880 forint maximumot ért el.

Az Orbán-kormány egyengette a cég útjait, hogy a Vodafone Magyarországot is bekebelezhesse

Emlékezetes, a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása ment végbe idén év elején, amikor a 4iG-vel közösen az állam úgy döntött, megveszi a Vodafone Magyarországot mintegy 700 milliárd forintért.

(Címlapkép: A 4iG Nyrt. informatikai-technológiai vállalat székháza a Szépvölgyi Irodaparkban, a főváros III. kerületében, a Montevideó utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László)