Az állam megveszi a Vodafone Magyarországot

Az állam megveszi a Vodafone Magyarországot

Ez a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása.

A kormány nemrég jóváhagyta a Vodafone Magyarország 49 százalékos felvásárlására biztosított 425 millió eurós, azaz csaknem 170 milliárd forintos hitelkeretet, amelyet a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül biztosítanak állami kezességvállalás mellett.

A döntés után ma reggel Nagy Márton Gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy

a Magyar Állam nevében a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., a 4iG Nyrt. leányvállalatként működő Antenna Hungária Zrt., valamint a Vodafone Europe BV képviselői aláírták a megállapodást a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. megvásárlásáról.

A közlemény szerint az összesen 660 milliárd forint értékű tranzakcióval

az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a Magyar Állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban.

Ez a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása.

A Vodafone Magyarország átvilágítása lezajlott, a pénzügyi zárásra várhatóan 2023. január 31-én kerül sor - olvasható az összegzésben.

A hamarosan lezáruló befektetés révén a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. - az állam nevében - a pénzügyi szektor mellett újabb nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságú ágazatban, a távközlési szektorban szerez fontos részesedést

- közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.

A Vodafone Magyarország az MTI érdeklődésére kifejtette:a tranzakcióval kapcsolatosan nem közölhet további információt. 

Fontosnak tartják ugyanakkor kiemelni, hogy a Vodafone Magyarország üzletmenete zavartalan és folyamatos, szolgáltatásai teljes mértékben és a megszokott magas minőségben folyamatosan működnek. A szolgáltató továbbra is elkötelezett a kiváló ügyfélélmény és Magyarország digitális fejlesztése mellett.

(MTI)