Tokió tagadja, hogy Joe Biden beszélte volna rá Japánt a védelmi költségvetés jelentős növelésére

Tokió tagadja, hogy Joe Biden beszélte volna rá Japánt a védelmi költségvetés jelentős növelésére

Az amerikai elnök szerintük valótlan állítása miatt hivatalos, diplomáciai úton is tiltakoztak Washingtonnál.

A japán kormány szóvivője pénteken tagadta Joe Biden amerikai elnök azon állítását, miszerint Tokió az ő nyomatékos győzködésének köszönhetően növelte meg védelmi költségvetését, írja az MTI.

Macuno Hirokazu kabinetfőtitkár, kormányszóvivő azt is közölte, hogy

Biden szerintük valótlan állítása miatt hivatalos, diplomáciai úton is tiltakoztak Washingtonnál.

Japán tavaly decemberben döntött arról, hogy éves védelmi kiadásait 20 százalékkal megemeli, és idén már 2055 milliárd dollár lesz, ami rekordnak számít. Új nemzetvédelmi stratégiájában Tokió ötéves távlatban előirányozta védelmi költségvetésének a GDP két százalékára történő bővítését is a hosszú időn át fenntartott egy százalék után.

Az amerikai elnök egy kaliforniai kampányfogadás alkalmával utalt arra, hogy Kisida Fumio kormányfő és a japán kormány az ő többszöri rábeszélésének köszönhetően emelte meg a védelmi kiadásokra szánt összeget.

Mint mondta, Japán hosszú ideje nem növelte kiadásait, de miután ő "három különböző alkalommal" is beszélt Kisidával, a japán kormányfő "meggyőzte magát arról, hogy ezen változtatnia kell". Biden a legfejlettebb ipari országok májusi hirosimai csúcstalálkozóját említette a találkozás harmadik alkalmaként, ám akkorra Tokió már döntött az emelésről.

Macuno fogalmazása szerint Biden megjegyzése "félrevezető" volt, s nem világos, hogy mi volt vele a célja. A szóvivő megerősítette, hogy Tokió a saját akaratából határozott a kiadások növeléséről.

(Címlapkép: Kisida Fumio japán miniszterelnök a politikai programját ismertető sajtóértekezleten a tokiói kormányfői rezidencián 2023. június 13-án. MTI/EPA/AP pool/Eugene Hoshiko)