Népszava: a héten megbénulhat Budapesten a tömegközlekedés, ha a kormány nem fizet

Népszava: a héten megbénulhat Budapesten a tömegközlekedés, ha a kormány nem fizet

Akár már a hét második felében egész Budapesten megbénulhat egy időre a közösségi közlekedés, ha a kormány nem fizeti ki a 12 milliárdos normatívát – számolt be a Népszava.

A fővárosi önkormányzat hónapok óta hiába várja a költségvetési törvényben szereplő 12 milliárd forintos normatívát, amelyet az állam ad Budapest közösségi közlekedésének működtetésére.

"A kormány megszorító intézkedései és a koronavírus-járvány miatt erősen szorongatott pénzügyi helyzetben lévő fővárosi önkormányzat nem tud több forrást biztosítani a közösségi közlekedésre a már korábban elutalt 108 milliárd forintnál. A BKV november 25-ig, azaz csütörtökig húzhatja a fővárostól kapott támogatásból és az eddig befolyt jegyárbevételből, de azután kiürül a közlekedési kassza"

– mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki szerint a főváros elkezdte felmérni, hogy milyen lehetőségei maradtak a figyelemfelhívásra.

A főpolgármester-helyettes jelezte,

elsőként az utasokat fogják tájékoztatni arról, hogy a kormány nem fizet a szolgáltatásért, vagyis bliccel.

Ezzel párhuzamosan megköszönik a jegy- és bérletet vásárló utasoknak a hozzájárulást.

A lap azt írja, Kiss Ambrus bízik abban, hogy szerda éjfélig megkapják a támogatási szerződés tervezetét, a költségvetési törvényben szereplő 12 milliárd forintos normatívát, de ha mégsem így lenne, akkor felmerül a közösségi közlekedés korlátozása. Elmondta: a járatritkítás nem éri meg, hiszen ez egy bonyolult szövet, amelyben egymásra épülnek a közlekedési folyamatok, amelyet felesleges átmeneti jelleggel megbolygatni.

A főpolgármester-helyettes kiemelte,

a városvezetés a hathatós üzenetküldés érdekében fontolóra vette a közösségi közlekedés teljes leállítását egész Budapest területén.

Ennek idejéről és hosszáról azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni, mivel a végső döntés még nem született meg a kabinetben. Ehhez nem szükséges közgyűlési felhatalmazás. "A korlátozás mértéke jelentősen függ attól, hogy a kormány mutat-e addig bármiféle hajlandóságot a normatíva megfizetésére. A BKV és a BKK vezetőségével egyelőre nem egyeztettek az ügyben. Az utasokat a leállás előtt értesítik a korlátozó intézkedések módjáról és idejéről" – hangsúlyozta Kiss Ambrus.