Horvátországban még most is találtak egy tízfős tömegsírt

Horvátországban még most is találtak egy tízfős tömegsírt

Legalább tíz holttestet találtak egy kelet-szlavóniai tömegsírban Vukovár közelében - jelentette be Tomo Medved horvát veteránügyi miniszter pénteken.

A tíz holttestet feltételezhetően az 1991-1995-ös délszláv háború idején földelhették el a Vukovártól nem messze fekvő Pacsinta (Pacetin) település mellett, 26 kilométerre az 1996-ban feltárt ovcarai tömegsírtól, amelybe kétszáz kivégzett embert temettek.

A tárcavezető kiemelte: a területet egy hónappal ezelőtt kezdték átvizsgálni, és eddig egyharmadát sikerült feltárniuk.

Medved megjegyezte, hogy még mindig 1853 eltűnt személyt tartanak nyilván Horvátországban, a legtöbbet éppen Vukovár környékén.

Emlékeztetett rá, hogy 2016 óta országszerte 261 újabb próbaásást végeztek, 99-cet Vukovár-Szerémség megyében. A mostaniak kivételével 18 holttestet találtak, közülük 16-ot azonosítottak - húzta alá.

1995 és 2015 között Horvátország területén 148 tömegsírt tártak fel, a legtöbbet, 55-öt Vukovár-Szerémség megyében, 43-at pedig a közép-horvátországi Sziszek-Monoszló megyében.

A vukovári temetőben lévő sírból - amely Európa legnagyobb tömegsírja a 2. világháború óta - 938 személyt hantoltak ki, azonosítottak és helyeztek végső nyugalomra.

A legfiatalabb egy hat hónapos csecsemő, a legidősebb egy 104 éves nő volt.

Az áldozatok között a civilek mellett katonák és önkéntesek is voltak. Többségük Vukovár 1991-es ostroma alatt esett el.

1991 augusztusában a jugoszláv hadsereg és a szerb szabadcsapatok ostromgyűrűbe zárták Vukovárt. Három hónappal később, november 18-án áttörték a védelem állásait. A szerb katonák a kórházból 261 embert, sebesülteket, orvosokat, nővéreket buszokba zsúfoltak, és a Vukovárhoz közeli ovcarai mezőgazdasági kombinát raktáraiba zártak, majd két nappal később kétszázat közülük az erdőszélen kivégeztek. Több mint ötezer embert szerbiai fogolytáborokba hurcoltak, közülük sokakat ma is eltűntként tartanak nyilván.