A koronavírus mellé a tornádók is megérkeztek Amerikába

A koronavírus mellé a tornádók is megérkeztek Amerikába

Legkevesebb 18 ember vesztette életét vasárnap tornádok pusztításában az Egyesült Államok déli részén, ahol szükséghelyzetet rendelt el Mississippi állam kormányzója a természeti csapás nyomán.

Mississippiben 11, Georgiában hat, Arkansas államban egy ember halt meg.

"Ma este elrendelem a szükségállapotot, hogy megvédjük Mississippi lakosainak egészségét és biztonságát a szerte az államban pusztító tornádóktól és viharoktól" - írta a Twitter mikroblogon helyi idő szerint vasárnap este Tate Reeves. A kormányzó biztosította a lakosokat, hogy nincsenek egyedül, minden rendelkezésre álló forrást mozgósítanak az emberek és a tulajdonuk védelmére.

Az amerikai média szerint katasztrofális károkat okoztak a tornádók. A Louisiana állam északi részén található Monroe városban és a környékén legalább 300 lakóház és épület megrongálódott - közölte a KNOE-TV televízióval Jamie Mayo polgármester.

Hétfő hajnalban Texastól Nyugat-Virginiát át Georgiáig tíz államban 750 ezer ember volt áramszolgáltatás nélkül - jelentette az áramszünetetek nyilvántartó poweroutages.us. portál.

Az amerikai nemzeti meteorológiai szolgálat legmagasabb fokozatú tornádóriasztást adott ki, mivel az erőjelzések szerint a továbbiakban is igen heves viharok várhatók Mississippiben, Alabamában és Georgiában is. Nagy erejű tornádók, pusztító széllökések és jégeső is várható.

Az Egyesült Államok valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították

Az Egyesült Államok valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította vasárnap este Donald Trump elnök. Trump a Twitteren azt írta: először fordul elő az amerikai történelemben, hogy elnöki rendelettel az országnak mind az 50 tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. "Győzni fogunk a láthatatlan ellenség elleni háborúban" - tette hozzá.