Török elnök: nemzetközi találkozót tartanak a gázai helyzetről Isztambulban

Török elnök: nemzetközi találkozót tartanak a gázai helyzetről Isztambulban

Az izraeli-palesztin háborúról tartanak nemzetközi találkozót jövő szerdán Törökországban - jelentette be Recep Tayyip Erdogan az üzbég fővárosban, Taskentben.

A politikus a Gazdasági Együttműködés Szervezete (ECO) csütörtöki csúcstalálkozóján vesz részt. Erdogan hangoztatta, hogy Törökország folytatja diplomáciai erőfeszítéseit a válság megoldására, írja az MTI.

Felszólalásában gyengeséggel vádolta meg a nyugati országokat a gázai polgári halálesetekkel szemben, és felszólította a muszlim nemzeteket, hogy mutassanak egységet Izrael fellépése ellen.

Szerinte a nyugati nemzetek és szervezetek távolságtartással figyelik ezeket az "izraeli mészárlásokat", de "túl gyengék ahhoz, hogy akár tűzszünetre szólítsanak fel, nemhogy bírálják a gyerekgyilkosokat". Hozzátette:

"ha mi, a Gazdasági Együttműködési Szervezet mint muzulmánok ma nem emeljük fel a hangunkat... akkor mégis mikor?".

A török államfő szerint az isztambuli találkozót felesége, Emine Erdogan védnöksége alatt rendezik meg. Reményét fejezte ki, hogy a török nagyvárosban állam- és kormányfők feleségeinek részvételével tartandó találkozóval erős szolidaritást mutatnak majd "gázai testvéreikkel".

Október 28-án Isztambulban többezres tüntetést tartottak Palesztina támogatására. Ezen Erdogan elmondta: Törökország azt kívánja elérni, hogy Izraelt nyilvánítsák háborús bűnösnek a Gázai övezetben végrehajtott akciói miatt.

A Gazdasági Együttműködés Szervezetének tagja Afganisztán, Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Törökország, Türkmenisztán és Üzbegisztán.

(Címlapkép: Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a török köztársaság kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából Musztafa Kemal Atatürk, a modern Törökországot megalapító államférfi mauzóleumában 2023. október 29-én. MTI/EPA/Necati Savas)