Török Gábor: A Fidesz azért nevezi őrültnek Márki-Zayt, hogy magukat nyugtassák

Török Gábor: A Fidesz azért nevezi őrültnek Márki-Zayt, hogy magukat nyugtassák

Nehezen tagadható, hogy nagy meglepetés volt a Fidesznek a hódmezővásárhelyi polgármester előválasztási sikere, ami számukra a lehető legrosszabb forgatókönyv, ezt Török Gábor politológus mondta a Magyar Hang legújabb számában - szemlézte az ATV. Szerinte azzal, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét a fideszesek leőrültözik, magukat akarják nyugtatni, de ebbe némi félelem is vegyül.

Míg Karácsony Gergelyre és Dobrev Klárára fel lehet készülni, lehet tudni, hogy körülbelül mire képesek, Márki-Zay Péter eközben még a saját táborát is időről időre meglepi

- tette hozzá. Török úgy véli ez MZP legfőbb fegyvere, akiben minden eshetőség ott van: egy meglepő győzelem éppúgy, mint az, hogy végül falnak vezeti az ellenzéket.

MZP egy szabálytalan politikus hatását kelti: nem egy kimondottan jó szónok, nem ébreszti egy stratégiában gondolkodó ember benyomását, és még a kommunikációban is sokat hibázik. Azok, akik kedvelik, nem egy hivatásos politikust látnak, hanem egy őszinte palit. Egy antipolitikust: a profi és korrupt politikusokkal szemben ő hozza az időnként naiv, amatőr, de tiszta szereplő képét. Amikor a rendszert – és ebbe most az ellenzéket is beleértem – sokan gyűlölik, a rendszerhiba nagyon szerethetővé tud válni

- ismertette a miniszterelnök-jelölt előnyeit, majd tágítva a képet arra is kitért, hogy az ellenzék nem vált egységesen cselekvő politikai erővé az előválasztást követően. Török számításai szerint, bár az ellenzék jelenleg a "köldöknézegetésnél tart", idő kérdése, hogy udvariasan maguk mellé engedjék Márki-Zayt, hiszen egy esetleges győzelem során sokat profitálnak belőle, ha pedig veszít, leginkább ő bukik el.

Mindezek ellenére úgy gondolja, hogy az ellenzéki pártok inkább csak a saját kampányukkal fognak foglalkozni a választások közeledtével.