Török NATO-légitámaszpontról bombázhatnak az oroszok

Igor Morozov, az orosz parlament felsőházának tagja kedden beszélt arról, hogy hasonló megállapodást lehetne kötni az İncirlik légitámaszpont használatával kapcsolatban, mint az iráni Hamadán ügyében.

Christopher Garver amerikai ezredes, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi katonai szövetség bagdadi szóvivője kedden jelentette be: Oroszország értesítette a koalíciót, hogy az iráni Hamadán légi támaszpontról mérnek orosz légicsapásokat az Iszlám Állam állásaira, bombázóik pedig olyan légtéren fognak áthaladni Szíriában és Irakban, ahol vélhetően közel kerülnek majd az Egyesült Államok és szövetségesei repülőgépeihez. Az orosz légierő emellett az északnyugat-szíriai Hmejmim támaszpontot is légicsapások előkészítésére használja.

„Törökország az İncirlik légitámaszponttal járulhat hozzá az orosz légierő terrorellenes hadműveleteihez. Ez egy logikus folytatása lenne a török államfő, Erdogan Oroszország irányába tett lépésének"

– mondta Morozov a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek.

Viktor Ozerov szenátor, a Szövetségi Tanács Biztonsági és Védelmi Bizottságának tagja nem zárja ki a lehetőségét, hogy Ankara használatba adja a légitámaszpontját azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő a szentpétervári látogatásán megerősítette: támogatja Oroszország antiterrorista misszióját Szíriában.

"Nem biztos, hogy Oroszországnak szüksége van az Incrilik légitámaszpontra, de egy ilyen döntés azt mutatná, hogy Törökország nem csak szavakban, hanem valóban kész együttműködni Oroszországgal a Szíriában folytatott terrorizmus elleni küzdelemben"

- hangsúlyozta Ozerov.

İncirlik a NATO egyik légitámaszpontja, amely Törökország délkelet-anatóliai régiójában található. A támaszpontot 1951-ben az amerikai légierő, közép- és nehézbombázók vészhelyzetben történő leszállásához és javításához kezdte el építeni. 1954-ben az amerikai légierő és a török hadsereg megállapodást írtak alá a közös használatról. Az elmúlt évtizedekben mind a NATO, mind pedig az Egyesült Államok is többször használatba vette különböző missziókhoz. Amennyiben létrejönne egy orosz-török megállapodás İncirlik ügyében, az biztosan nem maradna visszhang nélkül a NATO-ban és az Egyesült Államok részéről.