Feljelentést tettek, mert a törökbálinti fideszes polgármester áron alul adhatott el önkormányzati ingatlanokat a kollégáinak

Feljelentést tettek, mert a törökbálinti fideszes polgármester áron alul adhatott el önkormányzati ingatlanokat a kollégáinak

Feljelentést tettek Elek Sándor törökbálinti fideszes polgármester ügyében azt követően, hogy a gyanú szerint két városi telket is áron alul, saját döntési jogkörét felhasználva, a képviselő-testületet megkerülve adott el két közvetlen kollégájának: egy közbeszerzési ügyintézőnek és saját asszisztensének.

A törökbálinti ellenzéket tömörítő Törökbálint Holnap Egyesület képviselői vették észre az önkormányzati vagyonleltárban, hogy még 2018 nyarán és 2019 elején rendkívül alacsony áron értékesítettek két ingatlant.

A szervezet honlapján olvasható összefoglaló szerint –melynek részleteiről az LMP-s Bruder Márton önkormányzati képviselő sajtótájékoztatót is tartott- az ellenzéki képviselők a hivatal által beszerzett értékbecslés mellé még kettőt készíttettek, hogy lássák, milyen árkülönbségek merülhetnek fel.

Eszerint egyik ingatlant, mely az Árpád utcában található

  • 8 millióért adták el
  • 8,8 milliós önkormányzati értékbecslés után
  • az ellenzék 10,9 – 13,6 milliós értékbecslést kapott ugyanarról

Az annahegyi ingatlant pedig

  • 4,5 millióért adták el
  • 5,03 milliós önkormányzati értékbecslés után
  • az ellenzék 11,8-13,2 milliós értékbecslést kapott ugyanarról

Mivel a feltételezett kár meghaladhatja az ötmillió forintot, Bruder Márton folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést.

A lap így idézi a polgármestert:

„A vételárat bruttó 4.500.000 Ft-ban állapítom meg az ingatlan műszaki állapotára való tekintettel. A fenti összeget a szakértői értékbecslés és a beérkező ajánlat alapján állapítottam meg. Továbbá a vételár megállapításánál figyelemmel voltam arra, hogy az ajánlat tevő a Polgármesteri Hivatalunk dolgozója 10 éve és Törökbálinton kíván családjával letelepedni, és a meg vásárolt ingatlan bár építési telek, de építési övezeti besorolása miatt a ráépítők a családtámogatási kedvezményeket nem tudják igénybe venni.”

A törökbálinti képviselő-testület szerdán és csütörtökön is foglalkozott az üggyel. Bruder Márton az Alfahír megkeresésére azt mondta, a polgármester „próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant”, azonban a lényegi kérdésekre, azaz, hogy miért nem hirdették meg az ingatlanokat, vagy miért nem vitték képviselő-testület elé az eladást, már nem adott választ.

„A saját maga által megrendelt értékbecslés alapján próbálja védeni az igazát, de ez kevés”

- fogalmazott.

Az ismeretlen tettes ellen tett feljelentés nyomán a hatóságok azt is vizsgálhatják, hogy az értékbecslés mennyire hiteles – mutatott rá kérdésünkre a képviselő, hozzátéve, Elek Sándor korábban maga jelezte, hogy az értékbecsléseknél alacsonyabb áron a jogszabályok értelmében nem is értékesíthetnek ingatlanokat, ehhez képest az érintett két ingatlan esetében is eltértek még a gyanúsan alacsony összeget mutató becslésektől is.

Kiváló munkakapcsolat: Törökbálinton a Fidesz az MSZP-vel vereti szét az ellenzéki összefogást

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Törökbálinton is megvalósulni látszott az ellenzéki összefogás, melynek keretében a kormánypártokkal szemben induló politikai erők egy helyi civil egyesület képviselőjét támogatták a polgármesteri székért folyó harcban. Ezt a megállapodást fúrta most meg a helyi szinten a Fideszhez ezer szállal kötődő szocialista választókerületi elnök.

Erdélyi-Sándor Áron, a Jobbik törökbálinti elnöke lapunknak azt mondta, városukban nagyon magasak az ingatlanárak, ezért a fiatalok nem igazán tudnak telket vagy házat vásárolni maguknak. Ezért is felháborító, hogy egyes hivatali dolgozók a háttérben áron alul jutottak ingatlanokhoz úgy, hogy erről senki nem tudott semmit.

Mint mondta, amikor ezt szóvá tették a polgármesternek, ő a hivatali dolgozók mögé bújt, mondván, az ellenzék a hivatali dolgozókat támadja. Pedig valójában – magyarázta a jobbikos politikus- nem az ő személyük a lényeges, hanem a polgármester jogszabályokat átlépő döntését nem tudják, és nem is akarják szó nélkül hagyni.