Erdogan három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a földrengések sújtotta 10 tartományban

Erdogan három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a földrengések sújtotta 10 tartományban

Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi televíziós beszédében három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a hétfői földrengések sújtotta 10 dél- és délkelet-törökországi tartományban – számolt be az MTI.

Erdogan egyúttal katasztrófaövezetté is nyilvánította az érintett térséget.

Közölte azt is, hogy a szerencsétlenség törökországi halálos áldozatainak száma 3549-re, a sebesültjeinek száma pedig 22 168-ra emelkedett.

A legnagyobb vigaszunk, hogy több mint 8 ezer állampolgárunkat egészségben mentettük ki a romok alól

– fogalmazott. Elmondta, hogy a szakértők szerint a mostani földrengés példátlan a világon. Nemcsak a Török Köztársaság történetének, hanem a világ egy legnagyobb sorscsapásával állunk szemben – tette hozzá.

Az ENSZ valamennyi segélyszervezete nagy erőket mozgósított

Az ENSZ valamennyi segélyszervezete nagy erőket mozgósított annak érdekében, hogy részt tudjon venni a mentésben Törökország és Szíria földrengés sújtotta térségeiben - mondta el kedden Genfben Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyek koordinációjáért felelős hivatala, az OCHA szóvivője.

Eddig 12 nemzetközi mentőcsapat érkezett a helyszínre, és a nap folyamán, valamint holnap további 27 csapat érkezése várható - tette hozzá.

A mentési munkálatokat nehezíti, hogy számos út is használhatatlanná vált, és kevés teherautó áll rendelkezésre. Szíriában ráadásul üzemanyag- és áramhiánnyal is számolni kell.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője a sajtótájékoztatón arról beszélt, félő, hogy a hétfői földrengés halálos áldozatai között több ezer gyerek lehet. Bár pontos adatokat még nem ismernek, de az összes áldozat számából kiindulva sajnos erre lehet következtetni - mondta a szóvivő.  

Törökországban a legújabb tájékoztatás szerint 3549-re emelkedett a halálos áldozatok száma, így a Szíriában meghalt több mint 1600 emberrel együtt a földmozgás már egészen biztosan több mint 5000 életet oltott ki. A sérültek száma csak Törökországban meghaladja a 22 ezret, és a kormány becslései szerint több mint 13 millió ember lehet érintett az országban.