Törvényjavaslatokba csomagolt virgácsot hoz a Jobbik

A politikusbűnözés visszaszorítása érdekében a Jobbik az aláírásgyűjtés mellett antikorrupciós kampányba kezd. 

Törvénybe csomagolt virgácsot hoz a Jobbik a politikusbűnözők számára, miután a XX. század politikusai eljátszották a politika becsületét, s mocskos lábnyomukat hagyták a politika egészén - mondta Novák Előd vasárnapi sajtótájékoztatóján. 
 
A Jobbik alelnöke emlékeztetett: a politikusi privilégiumok megszüntetése mellett, a kiváltságok helyett szigorodó ellenőrzéseket és fokozottabb büntetési tételeket tartalmaz a Jobbik törvénymódosító javaslatcsomagja. Ismertette: a Jobbik megkezdte az aláírásgyűjtést a kormányzati korrupció visszaszorítása érdekében.
 
Az aláírásgyűjtés - mint minden aláírásgyűjtés - alapvetően ellenzéki műfaj folytatta Novák - de bízunk benne - hogy a Fidesz nem fogja megvárni a Jobbik kormányra kerülését, és - talán pont azért, hogy kifogja a szelet a vitorlánkból - jó eséllyel gondoljuk azt, hogy néhány javaslatunkat - ha nem is teljes körűen - de el fogja fogadni. 
 
dg
Fotó: Nagy Zsuzska/Alfahir.hu
 
Emlékeztetett: korábban a Jobbik nyomására sikerült megszüntetni a politikusi álláshalmozás legáltalánosabb formáját, vagyis azt, hogy az országgyűlési képviselő ne lehessen egyszerre megyei képviselő, polgármester.
 
Ugyanez a tervünk a mentelmi jog megszüntetésével - folytatta Novák - hiszen csak a Jobbik képviselői azok, akik önként lemondanak a mentelmi jogukról, csak a Jobbik képviselői azok, akik nem politikai hovatartozásra tekintettel, vagy személyi szimpátia vagy más vizsgálat alapján döntenek a mentelmi jog felfüggesztéséről. Komolyan gondoljuk azt, hogy a törvények előtt mindenki egyenlő - mondta. Mára a politikusbűnözés legfőbb védelmi vonalává vált a mentelmi jog, hiszen például még nyomozni sem lehet mentelmi joggal rendelkező politikusok esetében. 
 
A párt alelnöke ismertette: a Jobbik saját honlapján és utcai standokon megkezdte az aláírásgyűjtést, és a tavaszi aláírásgyűjtéshez képest jóval nagyobb érdeklődés övezi. Úgy tűnik, hogy míg a bevándorlás kérdésében egy minimális vita van a társadalomban, abban viszont egyáltalán nincs, hogy a politikusbűnözés visszaszorítása érdekében a mentelmi jogot el kell törölni, az általuk elkövetett gazdasági bűncselekmények elévülését meg kell szüntetni, minden politikust kötelező vagyonosodási vizsgálat alá kell vetni négy évente, de abban sincs vita, hogy a politikusokat gazdasági bűncselekmény elkövetése esetén dupla büntetéssel, sőt, teljes vagyonelkobzással kell sújtani - ismertette.
 
sdf
 
Ezeket a kérdéseket fogjuk benyújtani törvénymódosító javaslat formájában - folytatta - s bár ez egy véleménynyilvánító aláírásgyűjtés, bízunk benne, hogy az igenek egyhangú többsége a Fideszt is meghátrálásra fogja kényszeríteni. 
 
Pártpolitikai hovatartozás nélkül fogalmazzuk meg ezeket a javaslatokat, bízunk benne a magyarságnak rendkívül nagy nemzetgazdasági károkat okozó politikusbűnözést vissza tudjuk szorítani. Az aláírásgyűjtéssel párhuzamosan egy kampányt is indít a Jobbik a politikusbűnözés visszaszorítása érdekében, hogy a kormányzatot rá tudjuk kényszeríteni, hogy ezzel a fontos kérdéssel foglalkozzon - zárta sajtótájékoztatóját a Jobbik alelnöke.