Tótváradi-Nagy Bence: Félő, hogy Vácra telepítik a gödi Samsung-gyár vendégmunkásainak egy részét

Tótváradi-Nagy Bence: Félő, hogy Vácra telepítik a gödi Samsung-gyár vendégmunkásainak egy részét

A 25 éve félkészen álló Vác Pláza épülettorzója Fidesz-közeli körök kezébe került. Az önkormányzati képviselő szerint felmerült, hogy munkásszálló legyen belőle harmadik világbeli vendégmunkások számára.

Pénteken Vácon tartott sajtótájékoztatót Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke és Tótváradi-Nagy Bence önkormányzati képviselő. Szerintük a városban szintén problémát okozhat az ázsiai vendégmunkások tömeges és szervezett betelepítése.

Érdekes módon azok a szálláshelyek, amelyek magyar családok boldogulását is szolgálhatnák, egyre nagyobb arányban telnek meg a harmadik világ dolgozóival

– jelentette ki Z. Kárpát Dániel egy olyan félkész épület előtt, amit szintén fenyeget a veszély, hogy vendégmunkások szállásává válik.

A Jobbik-Konzervatívok elkötelezettek a magyar munkavállalók megvédésében. A kormánnyal szemben nem a vendégmunkások lakhatását, hanem a magyarokét szeretnék támogatni – jelentette ki a párt alelnöke. A magyar munkavállalók tekintetében pedig magyar kvótát és védett státuszt követelnek, hogy ne lehessen leépíteni magyar dolgozókat, amíg még akár egyetlen vendégmunkás is alkalmazásban van egy cégnél.

„Véget kell vetni annak, hogy adóforintokból magyarok helyett vendégmunkásokat támogassunk.”

A jobbikos politikus úgy látja, hogy az önkormányzatok a helyi építési szabályzattal való trükközéssel képesek megágyazni annak, hogy vendégmunkások tömegesen érkezzenek. Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: Ezt tipikusan a kormánypárti önkormányzatok szokták elkövetni, például úgy, hogy diákszállásként engedélyezett épületbe annak elkészülte után vendégmunkásokat költöztetnek.

Nagyon bízom abban, hogy sem Vácon, sem más magyar városokban nem fordulhat elő az, hogy a magyar adófizetők által támogatott módon a magyar adófizetők pénzéből külföldieknek épüljenek szálláshelyek.

A konzervatív ellenzéki párt elkötelezett abban, hogy a magyar adófizetők pénzéből, a magyar munkavállalók lakhatását támogassák és a magyar családokat juttassák otthonhoz. Felszólítják az önkormányzatokat és a kormányt is, hogy ne támogassák és ne asszisztáljanak a magyar adófizetői pénzből finanszírozott vendégmunkás-importhoz.

Arról, hogy ez Vácon, helyben milyen formában jelenik meg Tótváradi-Nagy Bence beszélt.

A Kisváci Oktatási Centrumban, a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium mellett 25 éve éktelenkedik a soha el nem készült Vác Pláza épülettömbje, amelynek egy új tulajdonosa van.

Információink szerint Fidesz-közeli körök kezébe került. Tudjuk ezekről a körökről, hogy jelenleg országszerte telepítik a munkásszállókat, főleg az akkumulátorgyárak érdekei miatt

– figyelmeztetett az önkormányzati képviselő.

Hozzáfűzte: Váctól alig 8 kilométerre Gödön a Samsung akkumulátorgyár, ahol a munkavállalóknak most már kevesebb, mint a fele magyar, és egyre nagyobb terhet jelent a városok számára ezeknek a vendégmunkásoknak az elhelyezése. „Vác város önkormányzata meg fogja gátolni, hogy akár itt, a Szérűskertben, akár a város más pontján indokolatlan méretű munkásszállók létesülhessenek” – szögezte le.

Teljesen életszerűtlen lenne az, hogy itt a középiskolák között mondjuk egy több ezer fős munkásszálló létesülne, és több ezer külföldi állampolgár élne itt.

Vác jelenlegi önkormányzata a vendégmunkások helyett a váci fiatalokat szeretné segíteni. „Lakhatási programot indítunk be, fecske lakásokat készítünk, hiszen a magyar fiataloké a jövő” – hangsúlyozta Tótváradi-Nagy Bence.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)