Tovább bukdácsol a magyar ipar: 3,6 százalékkal csökkent az ipari termelés

Tovább bukdácsol a magyar ipar: 3,6 százalékkal csökkent az ipari termelés

Durva eséssel indította a magyar ipar az évet: 2024 januárjában az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Vajon lesz innen visszaút?

2024 januárjában az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,1 százalékkal csökkent - erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, három alág (élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása; kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás; egyéb feldolgozóipar) kibocsátása nőtt.

Az ipari kibocsátás a 2023. decemberinél 1,1 százalékkal kisebb volt.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. decemberinél 1,1 százalékkal kisebb volt.

🔴 Az ipari export volumene januárban 6,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

🔴 A feldolgozóipari exportértékesítés 31 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 9,3, a 14 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 10,8 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése 1,0, a feldolgozóiparé 0,7 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (93 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 4,4 százalékkal csökkent.

Ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 25, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,4 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 4,7 százalékkal csökkent tavaly januárhoz mérten. A közúti gépjármű gyártása 11,9 százalékkal visszaesett, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 1,6 százalékkal nőtt.

A 12 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 1,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 3,2 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 6,1 százalékkal csökkent.

A legnagyobb mértében Dél-Alföldön csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (10,1 százalékkal) és Pest régióban (3,9 százalékkal) nőtt. A többi régióban 3,4 és 10,3 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Dél-Alföldön.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,1 százalékkal kisebb volt a tavaly januárinál. Az új belföldi rendelések 4,7, az új exportrendelések 5,1 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány január végén 16,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - derül ki a KSH részletes jelentéséből.

(Címlapkép: Alfahír)