Tovább pörög a biznisz: újabb iraki városban árulnak letelepedési kötvényeket

Erbil városában nyitottak irodát.

Az iraki térség országainak állampolgárai számára az Arton Capital Kft.-t jelölte ki az Országgyűlés akkor még Rogán Antal (Fidesz) vezette gazdasági bizottsága, a Magyar Nemzet megkereste a cég ügyvezetőjét, Balogh Radosztinát, aki a lapnak elmondta: nem tud az új iroda megnyitásáról, és az ő megbízásából biztosan nem is nyitottak új ügyfélszolgálati pontot Erbilben, de sok ügynökkel dolgoznak együtt.

A cikkből az is kiderül, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak nincsenek olyan adatai, amelyek alapján kiderülhetne, milyen nemzetiségű hatóság által kiállított erkölcsi bizonyítványt adtak le a kötvényprogramban résztvevő külföldiek. Ez azért fontos, mert korábban egy jogerősen elítélt orosz állampolgár is kijátszotta a rendszert; egy karib-tengeri sziget hatóságai által kiállított erkölcsi bizonyítvány alapján tudott letelepedési kötvényt vásárolni.

Elengedik-e pénteken a letelepedési kötvényeket?

Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő szerint egyre inkább terjed az a gyakorlat, hogy a kormány olyan jogszabály-módosításokat terjeszt be, amelyek egy-egy személy, ismertebb üzletember gazdasági tevékenységének kedveznek. Úgy ítélte meg: a műemlékek felújításához kötődő adókedvezmények Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos magyarországi tevékenysége során az általa vett kastélyok felújítását segítik, míg a szerencsejáték törvény módosítása Andy Vajna kaszinóüzleteinek kedvez.

A lap megállapítja, hogy a kormányzati szerveknek nem áll érdekében a Fidesz által preferált offshore cégeknek óriási hasznot húzó üzleti tevékenységet fölöslegesen megnehezíteni.