Míg 2014-ben csupán a főzdés hétszáz forint körüli munkadíját kellett lerónia az ügyfeleknek, az idén ehhez - szeszadó címén - nagyjából nyolcszáz forintos újabb kiadás társul, így egy liter pálinka kifőzése nagyjából 1500 forintba kerülhet - mondta a lapnak egy beregi főzdetulajdonos, hozzátéve: emiatt alaposan megfontolják a helyiek, vigyenek-e cefrét a főzdébe.
A forgalom visszaesése azonban egyelőre nem viseli meg a főzdéseket, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy október elején az előző évhez képest két tucattal több szeszfőző működött az országban - jegyzi meg a Magyar Idők.
Folyamatosan emelkedik ugyanakkor a bejelentett házi készülékek száma is: az adóhivatal - önkormányzati adatokat tartalmazó - kimutatása szerint október elején több mint 11 ezer főzőberendezést tartottak nyilván az országban. Az év eleje óta be kell jelenteni, ha valaki pálinkafőzőt vásárol, és a berendezés használójának évi ezer forintot kell befizetnie - emlékeztet a lap.