A Fidesz leszavazta, hogy 2020 Trianon-emlékév legyen

A trianoni országcsonkítás 100. évfordulójának alkalmából a Jobbik egy határozati javaslatot nyújtott be, a Fidesz-KDNP leszavazta.

Szávay István jobbikos parlamenti képviselő jelentette be Facebook-posztjában, hogy Farkas Gergely jobbikos képviselővel együtt nyújtottak be egy határozati javaslatot az emlékévről, a fideszes és KDNP-s képviselők ugyanakkor még a tárgysorozatba vételt sem támogatták az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának keddi ülésén. (A határozati javaslat itt olvasható el eredeti formájában)

A poszt szerint azzal az furcsa érveléssel álltak elő, hogy a Trianonhoz vezető úttal is foglalkozni kellene, így többek között Károlyi Mihály szerepével, vagy a kommunisták első magyarországi rémuralmával.

2020 legyen Trianon emlékév! Farkas Gergely képviselőtársammal határozati javaslatot nyújtottunk be 2020 Trianon emléké...

Posted by Szávay István on Tuesday, 14 March 2017

Szávay ellenben azt írta, bár mindezek fontosak, szerintük ha Trianonról van szó, akkor nem kellene elterelni róla a figyelmet más témákkal. A Jobbik szerint

„arra van szükség, hogy a békediktátum 100. évfordulóján a lehető legszélesebb nemzeti konszenzust felmutatva, méltó módon tudjunk emlékezni és kifejezni, megerősíteni a nemzeti egységet, különös figyelmet fordítva az elszakított országrészeken élő honfitársaink sorsára.”

Végezetül Szávay István közölte: a maguk részéről nyitottak minden javaslatra, de

magából a kezdeményezésből nem fognak engedni.

1990. június 4-én, a Fidesz képviselői még kivonultak a Trianon-emléknapról, ezt máig elérhető parlamenti jegyzőkönyv támasztja alá:

"ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Több oldalról fordultak hozzám képviselőtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselőtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselői kivonulnak.) Köszönöm szépen." - áll a parlamenti jegyzőkönyvben.