Trump, Orbán és diktatúra - Biden szavai miatt a sértett Szijjártó bekérette az amerikai nagykövetet

Trump, Orbán és diktatúra - Biden szavai miatt a sértett Szijjártó bekérette az amerikai nagykövetet

A fideszes külügyér úgy begurult, hogy egyszer csak azt kezdte ecsetelni: a miniszterelnök és a kormány nem véletlenszerű sorsolásnak köszönhetően vezeti az országot. Nem bírja a kritikát.

Szijjártó Péter külügyminiszter berendelte David Pressman amerikai nagykövetet, amiért szerinte Joe Biden hazugságokat állított - írja a Népszava.

A tárcavezető az ATV kérdésére közölte ezt az albán külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján.

A külügyér láthatóan elég ingerült lett

„Ilyen hazugságokat nem vagyunk kötelesek elviselni senkitől, akkor sem, ha az adott személy éppenséggel az Egyesült Államok elnöke”

- fogalmazott látványosan felháborodva, nem kevés cinizmussal Szijjártó.

Amúgy a csatorna arról érdeklődött a külügyérnél, mit szól ahhoz, hogy Joe Biden nemrég bírálta Donald Trumpot, amiért személyesen találkozik Orbán Viktorral, és a magyar miniszterelnök önkényes politikai ténykedését sem hagyta szó nélkül.

Az amerikai elnök a napokban így fogalmazott Trumpról:

„tudják, kivel találkozik ma [Donald Trump] Mar-a-Lagóban? A magyarországi Orbán Viktorral, aki világosan megmondta, nem hiszi, hogy a demokrácia működik, és arra számít, hogy teremthet egy diktatúrát. Én szívesebben látok egy olyan jövőt, amikor a demokrácia védelmére kelünk ahelyett, hogy korlátoznánk”.

Miután berendelték a nagykövetet, Magyar Levente miniszterhelyettes ma fogadta is David Pressmant, és azt kérte tőle, mutassa meg azt az idézetet hellyel és időponttal, ahol a kormányfő azt mondta volna, amit Joe Biden neki tulajdonított. Meg kell jegyezni, az elhangzottak nyilvánvalóan nem szó szerinti idézetről szólnak.

Megsértődni könnyebb, mint érvelni

A Trumpot ajnározó Szijjártó úgy vélte, a nagykövet megnyilatkozása, miszerint az a hivatalos amerikai pozíció, hogy Magyarországon diktatúrát építenek, rendkívüli módon megnehezíti a kétoldalú kapcsolatokat, mert szerinte ezzel nem az Orbán-kormányt sértik meg, hanem a Magyarországot.

A miniszterelnök és a kormány ugyanis nem véletlenszerű sorsolásnak köszönhetően vezeti az országot, hanem az emberek választása alapján

- jegyezte meg moderált gúnnyal, majd leckét adott demokráciából, többnyire a Fidesz kétharmadát emlegetve.

Szijjártó azt is hangoztatta, hogy ez egy nagyon súlyos sértés, és ez a demokrata gondolkodásmód súlyos terhet ró a magyar-amerikai kapcsolatokra.

Valós, érdemi, komolyan vehető érvek azonban most sem hagyták el Szijjártó Péter száját. Marad tehát a kultúrharcos áldiskurzus.

(Címlapkép: Szijjártó Péter, Orbán Viktor és Donald Trump - Facebook)