Trump egyetlen muzulmánt sem engedne be Amerikába

Teljesen betiltaná egy időre a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba Donald Trump, a legnagyobb támogatottságot élvező amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Trump helyi idő szerint hétfőn az amerikai sajtónak küldött állásfoglalásában azt írta, hogy "teljesen és mindenestül le kell állítani a muszlimok belépését az Egyesült Államokba", amíg nem tisztázódik, hogy mi zajlik az országban. Azzal indokolta javaslatát, hogy a muzulmánok széles rétegei gyűlöletet éreznek az amerikaiak iránt.

"Különféle közvélemény-kutatások nélkül is mindenki számára világos, hogy a gyűlölet túlmegy bármifajta megértés határán. Hogy ez honnan és miért jön, még tisztázni kell. Amíg meghatározzuk és megértjük a probléma okát és azt, hogy mennyire veszélyes fenyegetést jelent, addig az országunk nem lehet áldozata olyan emberek szörnyű támadásának, akik kizárólag a dzsihádban hisznek, hiányzik belőlük a józan ész és az emberélet iránti tisztelet" - így Trump.

A milliárdos kampánymenedzserét, Corey Lewandowskit arról kérdezték, hogy a Trump által felvetett beutazási tilalom kifejezetten a muszlim a bevándorlókra, vagy szélesebb körben, a diák- és turistavízummal rendelkező muzulmánokra is vonatkozna-e. Lewandowski csak annyit közölt, hogy "mindenkire".

Donald Trump nem először tesz olyan kijelentéseket, amelyek megbotránkoztatják az amerikai közvélemény egy részét, de figyelmes  fülekre talál a társadalom egy jelentős rétegének körében. A minap azt mondta, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban nemcsak a terroristákat, hanem a családjaikat is "ki kell iktatni". A múlt hónapban azt mondta: elnökké választása esetén kötelezné a muszlimokat az Egyesült Államokban, hogy regisztrálják magukat, és megfigyeltetné a mecseteket. Emellett ismét bevezettetné az Obama-kormány által betiltott, a vízbefojtást imitáló vallatási módszert (waterboarding), mert - mint fogalmazott - az "semmiség" ahhoz képest, hogy az Iszlám Állam embereket fejeztet le.