Trump kimondta: Obama és Hillary Clinton alapította az Iszlám Államot

Szerinte a dzsihadisták  nagy becsben tartják Obama elnököt.

Több okból is, tudjátok, nagy becsben tartják Obama elnököt

- mondta Trump a szerda este tartott választási gyűlésen.

Ő az IÁ alapítója. (...) Ő alapította az IÁ-t

- hangoztatta többször is.

"Azt mondanám, hogy a társalapító pedig a csalárd Hillary Clinton"

- állította a demokrata elnökjelöltről. Trump emellett különös hangsúlyt fektetett a hivatalban lévő amerikai elnök teljes nevére, mivel szerinte a dzsihadista szervezet "Barack Husszein Obama elnökségének idején" tűnt fel. Donald Trump a CNBC televízióban csütörtökön védelmébe vette előző napi kijelentéseit Obamáról. "Ő volt az IÁ alapítója, minden bizonnyal" - ismételte meg.

Az iraki háború kapcsán a republikánus elnökjelölt elmondta: az Egyesült Államoknak nem lett volna szabad belemennie, ugyanakkor nem is vonulhatott volna ki olyan úgy, ahogyan Obama tette.

Trump választási kampányában már többször azzal vádolta a korábban külügyminiszteri tisztséget betöltő Hillary Clintont, hogy külpolitikája hozzájárult a terrorszervezet megalakulásához, azt vetette Clinton-házaspár szemére, hogy ők alkották a dzsihadista szervezetet, azzal hogy közel-keleti politikájukkal hatalmi vákuumot teremtettek Irakban, amelyet aztán kihasználhatott az IÁ. 2007-ben Trump az iraki háború felelőseként az akkori amerikai elnököt George W. Busht nevezte meg.

Eközben hat orosz hadászati bombázó csapást mért az Iszlám Állam (IÁ) célpontjaira a terrorszervezet szíriai központjánál, Rakka város közelében.