Trump már szinte mindenkit felhívott, mielőtt Orbánnal beszélt

Donald Trump két hét után telefonált Orbánnak, de még aznap számos ország vezetőivel beszélt.

A kormányközeli sajtó rá is tett egy lapáttal, hogy most aztán minden lesz, Magyarországot megtalálta a térképen a tengerentúli nagyhatalom, összekacsintós szmájlikat posztoltak, egyenesen „tárgyalásról” – cikkeztek, miközben a beszélgetés hosszát sem tudjuk. Trump csapata csak annyit közölt, hogy akivel beszélt az gratulált a győzelemhez.

Emlékezetes, hogy Orbán már az amerikai elnökválasztás napján is, minden különösebb alap nélkül egy telefonos, trumpos fényképet tett közre az oldalán, azóta pedig eltelt több mint két hét, a Fidesz első embere tehát többször is rákérdezhetett a munkatársainál, hogy

Hívott már, hívott már, ugye hívott már?

Az Orbán-kabinetnek egyébként van egy 1,3 milliárd forint közpénzen megbízott amerikai lobbistája; Connie Mack, csak az a baj, hogy ő korábban elég elszántan kampányolt Trump-ellen, de hozzátehetjük azt is, hogy a megbízási szerződését továbbra sem akarják megszüntetni magyar részről, Rogán legalábbis erről adott tájékoztatást. Miközben, ha az új amerikai elnök beváltja a lobbiellenes választási ígéretét, akkor Mack munkája értelmetlen, mi több törvénytelen lesz.

A magyar sajtó szerint Orbán szólalt meg először a hivatalban lévő kormány- vagy államfők közül, hogy még az amerikai elnökválasztás előtt nyíltan kifejezze: Trumpot támogatja. Ehhez képest Donald Trump az első napokban Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia államfővel, Vlagyimir Putyin orosz államfővel, Petro Porosenko ukrán államfővel, Hszi Csin-ping kínai államfővel, Andrzej Duda lengyel elnökkel, Pak Gunje dél-koreai elnökkel beszélt.

Öt, tíz perc

Jeszenszky Géza volt külügy­miniszter és washingtoni nagykövet a Borsnak elmondta, hogy a beszélgetés legfeljebb 5-10 percig tarthatott hiszen az alapvetően „udvariassági tárgyalás” volt, aki szerint feltételezhető, hogy a beszélgetést a magyar fél kezdeményezte, hi­szen Trumpnak jelenleg sok más elfoglaltsága is akad. A Miniszterelnöki Sajtóiroda nem árulta el, hogy ki kezdeményezte a telefonhívást, mikor történt és meddig tartott.


Mindez teljesen természetes, nincs ezzel semmi baj, egy nagyhatalom vezetője a dolgokat már a helyén kezeli.

Trump munkatársai pénteken hozták nyilvánosságra azt is, hogy a megválasztott elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett legutóbb telefonon megbeszélést folytatott Szlovénia, Görögország, Svédország és Panama vezetőivel úgyszintén, de még Tim Cookkal, az Apple vezérigazgatójával is.