Tudománypolitikai megbeszélést tartott Orbán Viktor Krausz Ferenccel

Tudománypolitikai megbeszélést tartott Orbán Viktor Krausz Ferenccel

A miniszterelnök más kormánytagok társaságában ma egyeztetést bonyolított le a Nobel-díjas fizikussal a Karmelita kolostorban.

Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány több tagja tudománypolitikai megbeszélést folytatott szerdán délelőtt Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar fizikussal a Karmelita kolostorban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyaláson a világhírű magyar tudós által vezetett Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) 2030-ig tartó stratégiai céljainak megvalósításához szükséges intézkedéseket tekintették át.

Az egyeztetés alapján véglegesíti a kormány azt az előterjesztését, mely a kutatások további kormányzati támogatását célozza

- olvasható a sajtófőnöki közleményben.

Honlapja szerint a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ kutatásait egy cél vezérli: az emberi egészség monitorozása olyan módon, hogy a vérplazma molekuláris összetételében bekövetkező legapróbb változásokat a legmodernebb ultrarövid impulzusú lézertechnológiával vizsgálják. Céljuk, hogy az infravörös molekuláris ujjlenyomat a következő generációs molekuláris diagnosztika egyik sarokköve legyen, új utat nyitva a lakosság egészségének átfogó vizsgálatára.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (j2), valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), Csák János kulturális és innovációs miniszter (j3) és Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója (b2, háttal) tudománypolitikai megbeszélést folytat Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikussal (b) a Karmelitában 2023. október 25-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)