Több ezren tüntetnek a sajtószabadságért és az Indexért

Több ezren tüntetnek a sajtószabadságért és az Indexért

Az Index szétverése után több ezren tüntetnek a fővárosban a sajtószabadságért és a lap függetlenségéért:

 

A várba, Orbán Viktor rezidenciájához „Meztelen a király”, „Hoztunk nektek íveket”, „Nem félünk”, „Nem hallgatunk”, „Gyere ki” skandálással érkeztek meg a tüntetők.

Több meglátás, mégis egy cél

Orosz Anna kifejtette, a szabad sajtó az, ami alapot szolgáltat, kereteket ad ahhoz, hogy értelmezzük, mi történik a világban, Magyarországon. Hozzátette, a Fidesz azt akarja, 10 millió magyar ember ne beszélhessen egymással úgy, hogy nem veszi figyelembe az ő játékszabályaikat. Demokráciában pedig éles a határ pártpolitika és független sajtó között.

A felszólalok között olyanok is hallatták hangjukat, akik a médiában dolgoznak/dolgoztak. Gulyás Balázs, a Magyar Hang publicistája például elmondta: jelenleg nem normális időket élünk, s van abban valami báj, hogy a rendszert, amiben élünk, nemzeti együttműködésnek hívja a nagy alkotó, akinek a várban van az irodája, miközben 10 éve azon dolgozik - mint felcsúti legkisebb fiú -, hogy szétzilálja, feldarabolja az országot. Ennek a rendszernek pedig akkor lesz vége, ha úgy is kimegyünk az utcára, amikor nem minket bántanak.

Gulyást Herczeg Zoltán követte, aki többek között arról beszélt, ha Cserdiben Bogdán Lászlónak sikerült véghezvinnie egy csodát, akkor az összegyűlteknek is sikerülhet, s ne temessék, hanem építsék a demokráciát.

Szekeres Tamás pedig kifejtte, azért nincs sajtószabadság hazánkban, mert az állam beavatkozik, felvásárol, bezárat cégeket, lapokat, a közszolgálatiságból bohócnépet csinál, a nembaráti médiának pedig nem nyilatkoznak a hatalom emberei. Hozzátette, a hatalomnak a médiával kettős szándéka van: egyrészt minden fontos orgánumot átállítani vagy bedarálni, másrészt meghagyni mutatóba néhányat.