A XXI. század most egy kicsit megmutatta önmagát

A XXI. század egy kis időre megmutatta magát - szívből remélem, lesznek még ilyen pillanatok az életünkben.

És nem arról a rongyos 660 millió forintról, amit most a Jobbiktól követel az Állami Számvevőszék.

Ennél sokkal többet fizetünk, és fizettünk már eddig is a közös mulasztásunkért.

De a múltba nézve nem találunk közös célokat, és van rá esély, hogy kiegyezést sem. Viszont ez a furcsa és ijesztő XXI. század, a világunk, a civilizációnk, sőt, a bolygónk legjobb, vagy legrosszabb évszázada megannyi esélyt biztosít számunkra (még mindig) arra, hogy közös célokért össze tudjunk fogni.

És ezt a logika mondatja ki velünk, illetőleg követeli meg tőlünk.

Remélhetőleg ez tényleg egy fordulópont, és nemcsak egy szimpla tüntetés lesz egy törvénytelenséggel szemben. "Nem kell szeretni egymást, nem kell egyetérteni egymással, csak elegendő, ha elfogadjuk egymást, és hiszünk abban, hogy lehetnek közös céljaink".

Csakis egymásra utalva tudjuk megmenteni a hazánkat, és bizony a világot is - ha tetszik, ha nem, a XXI. századi Magyarország nem épülhet a XX. század sértettségére. Még ha néha ezt fáj is kimondani.

Baromira nem érdekel, ha egy liberális pesti ficsúr fogja feltalálni az ingyenenergiát, csak tegye! S az sem fog zavarni, ha a klímaváltozás ellen vívott küzdelmet pedig egy olyan fickó fogja vezetni, akinek egyébként rovásírással szerepel a neve az igazolványában, csak kezdjen végre neki!

S ha segítségre szorul az egyik, akkor nosza, a másik nyújtsa neki oda a jobbját - mert egyébként senkit nem zavar, ha nem együtt fognak sörözni majd este.

Viszont, ha bármelyik megválasztott politikus, kinek szolgálnia kellene őket, törvénytelenséget követ el velük szemben, akkor tudjanak közösen fellépni ellene. Számíthassanak egymásra ebben a küzdelemben is.

A XXI. század egy kis időre megmutatta magát - szívből remélem, lesznek még ilyen pillanatok az életünkben.