Izgalmas vasárnap elé néz Türkemnisztán

Elnökválasztás kezdődött vasárnap Türkmenisztánban, és borítékolható, hogy újraválasztják - immár harmadszor - az országát vaskézzel irányító, hivatalban lévő államfőt, Gurbanguly Berdimukhammedowot.

 Rajta kívül még nyolcan indultak az elnökválasztáson, és bár most először fordul elő, hogy közülük hármat politikai pártok jelöltek, egytől egyig mind az államfőhöz hű emberek, és várhatóan a voksok töredékét fogják megszerezni együttvéve. Az öt évvel ezelőtt tartott "elnökválasztáson" Berdimuhamedow a szavazatok

csaknem 97 százalékával győzött.

A most 59 éves államfő tíz évvel ezelőtt vette át az ország irányítását, miután meghalt az ugyancsak önkényuralmat fenntartó, életfogytig elnöklő Saparmurat Niyazov. A fogorvosi diplomával és gazdaságtudományi doktori fokozattal rendelkező Berdimkhammedov elődjéhez hasonlóan

nem tűri a politikai ellenzéket,

elfojtja az elégedetlenkedő hangokat, a Niyazov által kiépített személyi kultuszt pedig lassan önmaga iránti határtalan tiszteletre és rajongásra cseréli le.

Míg Niyazov a türkmének atyja, Türkménbasi volt, Berdimuhamedowot

a nemzet védelmezőjének, Arkadagnak

szólítják országában. Mindkettejüknek aranyozott szobrot állítottak a fővárosban, Asgabatban.

Türkmenisztánban tavaly úgy módosították az alkotmányt, hogy Berdimuhamedow is élete végéig elnök maradhasson: eltörölték az induláshoz kötött legfeljebb hetvenéves korhatárt, az elnöki ciklus időtartamát pedig ötről hét évre változtatták. Berdimukhammedow hatalma be van betonozva, holott az országban lassul a gazdasági növekedés, a többéves költségvetési többlet után hiány lépett fel a büdzsében, és valutában is szűkölködik az ország, amióta a saját gazdasági problémákkal küszködő Moszkva felfüggesztette a türkmén gáz importját.