A tűzoltók 73,9 százaléka fontolgatja a leszerelést: csórónak és megalázottnak érzik magukat

A tűzoltók 73,9 százaléka fontolgatja a leszerelést: csórónak és megalázottnak érzik magukat

Közvélemény-kutatást készített a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) azon tűzoltók körében, akik ténylegesen „vonulósként” dolgoznak, tehát ők azok, akik az égő házba bemennek, vagy a baleseteknél embereket vágnak ki a roncsok közül.

Az augusztus elején indult kéthetes felmérés során összesen 1392 válasz érkezett, ebből pedig kiderül, hogy a tűzoltók drasztikusan rosszul látják helyzetüket, és már csak a hivatástudat tartja őket a pályán.

Kimutatták, hogy a tűzoltók 73,9 százalékának, azaz közel háromnegyedének már megfordult a fejében, hogy elhagyja a hivatást. Ez azt jelenti, hogy 64,8 százalékuk fontolgatja, 9,1 százalékuk pedig már potenciális pályaelhagyó, aki tervezi az új életét.

Arra a kérdésre, hogy mi tarthatná vissza azokat, akik a tűzoltó pálya elhagyására készülnek, egyértelmű válaszok születtek: 95,6 százalékuk magasabb bért akar, 95,2 százalékuk a Fidesz-kormány által 2012-ben elvett szolgálati nyugdíj visszavezetését követeli, de 71,3 százalékuk jelölte meg azt is, hogy a tűzoltóság kapja vissza önállóságát a szakmában közutálatnak örvendő Katasztrófavédelem alól. Egyébként egy másik, ide tartozó kérdésre a tűzoltók 93,4%-a azt felelte, hogy semmi szükség nincs a Katasztrófavédelemre a tűzoltói feladatokhoz, holott az ezzel járó problémákat hosszasan tudnák sorolni.

A béremelések szükséges mértékére adott válaszok szerint a tűzoltók legnagyobb csoportja, 38,5 százaléka 50%-os béremelést várna el, de 18,5 százalékuk a 100%-os emelést, tehát a fizetés duplázását jelölte meg.

És ez még mindig nem a meggazdagodás receptje, csupán egy megalázó helyzet normális mértékű orvoslása lenne: mint korábbi cikkünkben Dóka Imre főhadnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivő-helyettesére hivatkozva írtuk,

a beavatkozó tűzoltók átlagilletménye bruttó 270 ezer forint, egy kezdő tűzoltó illetménye bruttó 230 ezer forint. Eszerint az átlagfizetés nettóban 180 ezer forintra tehető, míg a kezdők 153 ezerrel számolhatnak havonta.

Fontos kitérni arra is, hogy a kormány állítása szerint az elmúlt években 50 százalékos béremelést hajtottak végre úgy a tűzoltóknál, mint mondjuk a rendőröknél. Azonban ez már nem igazán jutott el a dolgozó kezekig, mert a szakszervezetek szerint a bérek több, akár 8-9-féle pótlékból álltak össze, és ebből voltak olyan elemek, amiket megszüntettek a többi tétel emeléséért cserébe. Tehát ez csak játék volt a számokkal, valójában nem történt komoly emelés.

A hivatalos belügyi és katasztrófavédelmi tájékoztatás szerint egyébként az állományi feltöltöttség 96 százalékos a tűzoltóknál, de szakszervezeti irányból sokkal drasztikusabb, 15-20 százalékos hiányról beszélnek.

Jelenleg sem megtartó, sem bevonzó ereje nincs a rendszernek

– nyilatkozta korábban az Alfahírnek Salamon Lajos, a HTFSZ elnöke.

A mostani felmérésben a szolgálati nyugdíj visszavezetéséről szóló kérdésre a legnagyobb halmaz, 48,2% azt a megoldást tartaná a legjobbnak, ha 25 év szolgálat után és betöltött 50 éves kor felett járna ismét a szolgálati nyugdíj. Ennek elvétele még az alacsonyan tartott fizetéseknél is nagyobb érvágás volt a rendvédelmi dolgozóknak, hiszen sokuk annak fényében választotta akár a tűzoltói, akár a rendőri hivatást, hogy a megterhelő és napi szinten életveszélyt jelentő munkáért cserébe hamarabb nyugdíjazzák majd őket.

„Láttam őket 35-40 évesen, mind egy roncs volt": 150 ezer nettót kap egy fiatal tűzoltó

Rendkívül alacsony bérekért végeznek veszélyes és megterhelő munkát a magyar tűzoltók. Ahogy a rendőrségnél, úgy itt is sokan döntenek a leszerelés mellett, miközben egyre nehezebb feladat szinten tartani a távozók utánpótlását. Régen sem a fizetés volt a csábító erő, de legalább a szolgálati nyugdíjjal életben lehetett maradni. Mára ennyi megbecsülés sem maradt.

A felmérésben megkérdezték a tűzoltókat arról is, hogy aki el akarja hagyni a hivatást, az miért tenné. Itt is riasztó válaszok születtek: az állomány döntő többsége ugyan a megalázóan alacsony fizetés és a gyalázatos átverésként átélt korengedményes nyugdíj megvonásával indokolta a váltás kényszerét, de nagyon sokan válaszoltak úgy, hogy

elegük volt a hatalmaskodó és megfélemlítő rendszerből, a felsővezetők szakmai dilettantizmusából és a megalázó bánásmódból.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének álláspontja az, hogy a rendvédelmi ágazatot érintő intézkedések rossz hatással vannak a lakosság biztonságára és a vagyonvédelemre, ezen belül a tűzoltás, balesetek és természeti csapások okozta életveszély és anyagi károk elhárítására. Mint írják, „a jelenlegi életpályamodellnek nevezett förmedvény” csak arra való, hogy elűzze az évtizedes tapasztalattal rendelkezőket a pályáról és elfordítsa a szakma és a hivatás iránt érdeklődőket a tűzoltóságtól.