Tűzpárbaj tört ki az izraeliek és az egyiptomiak között Rafahnál, egy katona meghalt

Tűzpárbaj tört ki az izraeliek és az egyiptomiak között Rafahnál, egy katona meghalt

Az izraeli hadsereg is megerősítette, hogy egy egyiptomi katona életét vesztette és több egyiptomi katona megsebesült a tűzharcban, ami válsághoz vezethet Egyiptom és Izrael között.

Tűzpárbaj tört ki egyiptomi és izraeli katonák között Rafahnál, egy egyiptomi katona meghalt – tudatta hétfő délután az izraeli hadsereg (IDF).

Az IDF megerősítette, hogy egy egyiptomi katona életét vesztette és több egyiptomi katona megsebesült a tűzharcban, ami válsághoz vezethet Egyiptom és Izrael között.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy az egyiptomi katonák nyitottak tüzet elsőként. A hadsereg vizsgálja az esetet, és közölték, hogy "párbeszéd folyik Egyiptommal."

Egyiptomi tisztviselők ezzel szemben az al-Arabi nevű katari hírcsatornának azt mondták, hogy a lövöldözés izraeli oldalról indult, de az izraeli oldal azt állítja, hogy az egyiptomi katonák kezdtek lövöldözni az arra elhaladó IDF-egységre.

A Rafah ellen május 6-án elkezdett izraeli offenzíva feszültségekhez vezetett Izrael és Egyiptom között, mert Egyiptom ellenezte a határánál fekvő város megtámadását. Az IDF erői a rafahi hadműveletben behatoltak a Gázai övezetbe a Kerem Salom nevű átkelő környékén, majd az egyiptomi határral párhuzamosan észak felé haladtak, és elfoglalták a rafahi átkelőt izraeli biztonsági források szerint .

Az IDF harcosai a rafahi átkelőnél kitűzték az izraeli zászlót, s ez a lépés jelentősen hozzájárult az országok közötti feszültséghez.

Az akcióra válaszul Egyiptom csatlakozott Dél-Afrika Izrael elleni petíciójához a hágai bíróságon, lezárta a rafahi átkelőt az egyiptomi oldalon, és szinte teljesen leállította a humanitárius segélyek átengedését területéről az övezetbe.

Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hivatala pénteken közölte, hogy Joe Biden amerikai elnökkel megállapodtak a palesztinoknak szánt gázai humanitárius segélyek Kerem Salomon keresztül történő bejuttatásáról amíg létre nem hozzák a rafahi átkelő újranyitásának új egyezményét a határ túloldalán illetékes majdani palesztin hatóságokkal.

(MTI)

(Címlapkép: Illusztráció. Izraeliek tiltakoznak a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyszállítmányok ellen az Egyiptom és Izrael közötti Nicana átkelőnél 2024. február 14-én. MTI/EPA/Atef Szafadi)