Tűzszünetet sürgetett és további segélyeket ígért Macron egy Gázáról szóló segélykonferencián

Tűzszünetet sürgetett és további segélyeket ígért Macron egy Gázáról szóló segélykonferencián

A civilek védelmére szólította fel csütörtökön a francia elnök Izraelt, illetve mielőbbi tűzszünetet sürgetett és további segélyeket jelentett be.

A civilek védelmére szólította fel csütörtökön a francia elnök Izraelt Párizsban, egy Gázával kapcsolatos segélykonferencia megnyitóján, valamint mielőbbi tűzszünetet sürgetett és további segélyeket jelentett be.

"A terrorizmus elleni harcot sosem lehet szabályok nélkül vívni. Izrael tudja ezt. Az ilyen harcban rejlő csapda mindenki számára ugyanaz: ha feladjuk saját elveinket és teret engedünk az erőszakcselekményeknek" - fogalmazott Emmanuel Macron, kiemelve: minden emberi élet egyformán fontos.

"A civileket meg kell védeni, ez teljesen alapvető. Erről nem lehet tárgyalni sem" - tette hozzá.

Franciaország emellett idén 100 millió euróra (37,8 milliárd forint) növeli a Gázai övezetbe és Ciszjordániába szánt segélyek összegét, melyből 20 milliót (7,5 milliárd forint) már korábban bejelentettek

- közölte.

Felszólította egyúttal a konferencián részt vevő országokat is, növeljék a palesztinoknak szánt segélyek összegét és emlékeztetett arra, hogy az ENSZ korábban már közzétett egy becslést azzal kapcsolatban, milyen összeg szükséges a Gázai övezetben és Ciszjordániában élők segélyezéséhez. Üdvözölte továbbá a különböző humanitárius kezdeményezéseket, példaként a többi között Jordániát említve, mely légi úton juttatott el orvosi segélyszállítmányt az övezetbe.

A megnyitón felszólalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, aki elmondta, hogy

az Európai Unió megnégyszerezte a Gázai övezetbe és Ciszjordániába szánt segélyek összegét.

A felszólalók között volt továbbá Mohammed Stajje palesztin miniszterelnök, kiemelve, hogy a palesztin nép szenvedése immár 75 éve tart. "Az idő értékes; Gázában óránként hat gyereket ölnek meg" - jelentette ki.

Macron a maga részéről leszögezte: a nemzetközi közösség Stajjét és kormányát tekinti a palesztin nép egyetlen törvényes képviselőjének.

A konferencián 50 ország vesz részt, a többi között európaiak, valamint az Egyesült Államok, illetve közel-keleti országok, az ENSZ és civilszervezetek is képviseltetik magukat - tájékoztatott a francia elnöki hivatal, hozzátéve: Izrael nem vesz részt az eseményen.

(Címlapkép: Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése után 2023. október 27-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet)