Kiderült, kik kaptak még a rászoruló gyerekek pénzéből

Például a Századvég.

A tegnapi cikkre reagálva a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány közleményt adottki, miszerint a teljes összeget üdültetésre fordítják.

Mint kiderült a kormány tavaly kettéválasztotta a szociális üdültetési feladatokat , így a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál csak a felnőttek nyaraltatása maradt, míg a gyermek- és ifjúsági táborok szervezésére az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alalpítvány jogosult.

Ez utóbbihoz nyújtott be a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylési kérelmet, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy a társaság mely cégekkel és milyen szolgáltatásokért szerződött 200 ezer forintnál magasabb összegért.

A kért szerződéslistából kiderül, hogy a kormányközeli Századvég csaknem 20 millió forintért nyújtott pályázati tanácsadást. Az üdültetésnek helyet adó táborok felújítási terveit a DVM Design Kft. készítette és a DVM Construction KFT. végezte, ez ugyanaz a cégcsoport, ami Matolcsy György jegybankelnök megbízásából az Eiffel Palace emeletén található "exkluzív" konferenciatermeket is kivitelezte.

Tanácsadóként továbbá havonta több mint fél millió forintot kap a Kuczora ügyvédi iroda jogi tanácsadásért, Kocsis Máté korábbi kampányfőnöke, Beke Sándor pesdig több, mint 500 ezer forintért tartott kommunikációs tréninget. 

A kiadásokról részletesebben a Magyar Nemzet cikkében olvashat.

Hová tűnnek az Erzsébet-utalványok milliárdjai?

Mióta 2012-ben kiszorították a külföldi pénzeket az utalványpiacról a profit az államkasszában landol, ahonnan a kormányzati kommunikáció szerint szegény gyermekek és családok üdültetésére fordítják a befolyó milliárdokat. A Magyar Nemzet nyomozása szerint azonban a profitnak csupán töredékéből végzik eme nemes feladatot, a fennmaradó milliárdoknak nyoma vész.