Ugandában nem gyaloggalopp egy választás

Shawn Muburi, Besigye Fórum a Demokratikus Változásért elnevezésű pártjának szóvivője azt közölte, hogy a pártelnököt Kampala egyik elővárosában, Naguruban állították elő, ahová azért ment, hogy ellenőrizze, valóban szavazatokat hamisítanak-e egy, a titkosszolgálatok kezén lévő épületben.

Besigyét később vádemelés nélkül elengedték. A nap folyamán több szavazóhelyiséget is csak több órás késéssel nyitottak meg. A Kampalával szomszédos Ggabában választók százai hét órát vártak egy szavazóhelyiség előtt, mire a szavazólapok megérkeztek. Amikor az emberek észrevették, hogy ezek csak a parlamenti választásokra vonatkoztak, az elnökválasztás szavazócédulái viszont hiányoztak, legyűrték a rendőröket, felkapták a szavazódobozokat, és kiszórták tartalmukat a szavazóhelyiség melletti mezőn. A rendőrök könnygázt vetettek be, a választási tisztviselők pedig dolgukvégezetlenül távoztak.

Besigye pártjának szóvivője, Ssemujju Nganda kijelentette, hogy a késlekedés "szándékos kísérlet a szavazók elkedvetlenítésére" azokban a városi körzetekben, ahol Besigyét különösen népszerűnek hiszik, főként Kampalában és a szomszédos Wakiso választókörzetben.

Olusegun Obasanjo volt nigériai elnök, a Nemzetközösség megfigyelő csoportjának elnöke "abszolút megbocsáthatatlannak" nevezte a többórás késedelmeket, amelyek szerinte bizalmatlanságot gerjesztenek a választási folyamattal szemben. A késések miatt több választókörzetben 16 óra helyett 19 órakor zártak a szavazóhelyiségek.

A nap folyamán rendkívül megnehezült az internethez való hozzáférés is: rengetegen panaszkodtak arra, hogy nem tudnak belépni az internetes közösségi oldalakra, főleg a Facebookra és a Twitterre. Megfigyelők úgy vélték, hogy a hatóságok ezzel a tiltakozó akciók szervezésének vagy a szabálytalanságokról szóló hírek továbbításának próbálják elejét venni.

Livingstone Sewannyana, az FHRI emberi jogi szervezet elnöke kijelentette, hogy az internet-hozzáférés megnehezítése sérti az alkotmányt, amely előírja az információkhoz való hozzáférés biztosítását és a véleményszabadságot. Godfrey Mutabazi, az ugandai kommunikációs bizottság vezetője viszont azt állította, hogy a fennakadások valószínűleg egy olyan művelet következményei, amelynek célja a biztonsági fenyegetések megakadályozása lehetett. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet ugyanakkor "cenzúrát" emlegetett közleményében.

Mintegy 15 millió választópolgár járul az urnákhoz a kelet-afrikai országban, hogy megválassza a 290 parlamenti képviselőt, és válasszon a hivatalban lévő elnök és a további hét elnökjelölt között. Az ellenzék megosztottsága miatt az elnökválasztás fő esélyese a 30 éve hivatalban lévő, 71 éves jelenlegi államfő. A választási eredményeket a hét végén teszik közzé.