Gyurcsány elismerte, hogy csúnyát buktak a választásokon, de nem mond le

Gyurcsány elismerte, hogy csúnyát buktak a választásokon, de nem mond le

A Demokratikus Koalíció elnöke elismerte a nyilvánvalót, a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség vereséget szenvedett az idei választásokon. Ennek ellenére marad a status quo, a DK elnöksége "továbbra is folytatja a munkát".

33 pontot sorolt fel Gyurcsány Ferenc abban a szerda délutáni videóban, amelyben elemezte a Demokratikus Koalíció, illetve az MSZP-vel és a Párbeszéddel közösen alkotott szövetség állapotát.

Az óbaloldali összefogás vezetője a június 9-i vereség ellenére sem kíván a háttérbe húzódni. Kijelentette:

„Úgy látjuk, hogy a mostani a legjobb felállása a pártnak, ezért az elnök és az elnökség folytatja a munkát.”

Azt viszont kénytelen volt elismerni, hogy csúfos vereséget szenvedtek az idei önkormányzati és EP-választásokon. „Kár lenne nagyon cizellálni a dolgot, mert egyszerűen is meg lehet fogalmazni, vereséget szenvedtünk”. AZt viszont kijelentette, hogy a DK Magyarország egyetlen számottevő baloldali pártja, amelyet ő történelmileg hitelesnek és megbízhatónak tart.

A bukott ellenzéki összefogás vezére Magyar Péter felemelkedését sem hagyta szó nélkül:

A Régi Hazugságból előbújva az Új Hazugság ünnepelteti magát Igazságként, és tényleg van, aki ünnepel.

Szerinte a magát demokratikusnak tartó közvélemény egy része örvendezve adja fel az alkotmányos demokrácia lényegét, sokan pedig lassan „beleszeretnek a politika kivégzőosztag szerepébe” és „le akarják tisztítani a terepet a nekik nem tetsző eszméktől, szereplőktől”.

Miközben a Nagy Hazug ellen indulnak, a Kis Hazug szekerét tolják azok is, akik döntőbírónak képzelik magukat, miközben már régen az ellenfél csapatában játszanak

– ostorozta Magyarország legerősebb ellenzéki pártjának szimpatizánsait.

Hogy miért beszél így Gyurcsány Ferenc Magyar Péterről és a TISZA Pártról, azt a választás számai jól magyarázzák.

Az EP-választáson a DK-MSZP-P pártszövetség listája 367 162 szavazatot, ami 8,03 százalékra volt elég, így mindössze két képviselőt ültethetnek az Európai Parlamentbe. Öt évvel ezelőtt egyedül a DK is 557 081 szavazatot kapott, ami 16,05 százalékra volt elég. Idén június 9-én a Tisza Párt vált az ellenzék vezető erejévé, mivel EP-listájukra 1 352 699 magyar ember szavazott, így 29,60 százalékos eredményt értek el.

(Címlapkép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke beszédet mond a DK-MSZP-Párbeszéd pártszövetség európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben 2024. június 10-én. Mellette Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Barkóczi Balázs, a DK szóvivője. MTI/Szigetváry Zsolt)