Úgy tűnik egyelőre nem érdemes koccintani a jövő évi büdzsére

Noha korábban a Parlament ülésén Orbán Viktor nullás költségvetést lengetett be, ma kiderült, a büdzsét 2,4 százalékos hiánnyal tervezik.

A politikus szerint a magyar emberek tehát hiába bontották ki Orbán Viktor felhívására az üveg bort, világossá vált, hogy a Fidesz az államadósság-csapdából az IMF és az EU hitelének visszafizetése után sem képes kivezetni az országot, a magyar családok továbbra is adósságtörlesztés céljából adóznak.

A Jobbik ugyanakkor saját sikereként is értékeli, hogy ha nem is teljes körűen, de legalább részben meghallgatásra talált követelésünk, és ha nem is a szükséges termékkörben, de a legalapvetőbb élelmiszerek áfatartalma jövőre végre csökkenhet. A Jobbik azon lesz, hogy folyamatosan nyomás alatt tartsa a Fidesz-kormányt, és ellenzékből is elérje a magyar családok adóterheinek csökkentését.

Varga Mihály szerdán az MTI-nek a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban megjegyezte: az adócsökkentés miatt kieső bevételekre, illetve az otthonteremtési támogatások növelése miatt emelkedő kiadásokra fedezetet jelentenek a gyorsuló gazdasági növekedés és a fehéredő gazdaságnak köszönhető pluszbevételek: az idei 2,5 százalék után jövőre 3,1 százalékkal bővülhet a gazdaság - mondta a miniszter. A büdzsében 2,4 százalékos GDP-arányos hiány mellett a GDP-arányos államadósság is tovább csökken - tette hozzá.