Új világrend: Orbán szerint megszűnt a Nyugat hegemóniája, amit már senki sem vitat

Új világrend: Orbán szerint megszűnt a Nyugat hegemóniája, amit már senki sem vitat

A blokkosodással szembemenve gyakorlatilag a miniszterelnök maga is a "szuverenista" országokkal való blokkosodásra törekszik. Igazi unortodox, csavaros magyar észjárás ez.

A világban végbemenő változásokról, a magyar külpolitika stratégiai irányairól beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a szokásos éves nagyköveti értekezleten kedden délelőtt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Megszűnt a Nyugat hegemóniája, ezt ma már senki sem vitatja, adatokkal jól alátámasztható

- mondta Orbán Viktor. Szerinte új világrend van kialakulóban, folyamatosan értékelni, elemezni kell a helyzetet.

Hazánknak az uniós és a NATO-tagság érdekében áll ugyan, de...

Láthatóan a világgazdaságot geopolitikai blokkokra akarják szétszakítani, és óriási nyomást helyeznek azokra az államokra, így Magyarországra is, amelyek a szuverenista álláspontot képviselik - folytatta a kormányfő.

"Egy blokkba betagozódva nagyon szűk a mozgástér, ezért Magyarországnak az európai uniós és a NATO-tagság érdekében áll ugyan, a blokkosodás azonban nem. Emiatt erősíteni fogjuk szövetségünket a többi szuverenista országgal"

- jelezte Orbán.

"Vitathatatlan" gazdasági tényeket vár a nagykövetektől

A magyar nagykövetek feladata az, hogy vitathatatlan gazdasági tényekkel bemutassák a világban, mitől sikeres Magyarország, nem pedig az, hogy magyarázkodjanak a politikai különbözőségünk miatt - hangoztatta Orbán Viktor.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az éves nagyköveti értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. március 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)