A “Bika” után is van élet: újabb dizájnerdrog jelent meg, 7 kereskedőt fogtak el a Keleti pályaudvarnál

A “Bika” után is van élet: újabb dizájnerdrog jelent meg, 7 kereskedőt fogtak el a Keleti pályaudvarnál

Mint arról korábban beszámoltunk, nemrégiben új, Kínából érkező, életveszélyes hatóanyagú dizájnerdrog jelent meg a magyar kábítószerpiacon, ami eddig már tizenegy ember haláláért felelős. Az egy pohár fröccs áráért beszerezhető Bika nevezetű drog először a Hős utcában bukkant fel, azonban a terjesztési kör egyre inkább szélesedik, már a Podmaniczky utca alagútjánál, a Mázsa tér és a VIII. kerület több pontján is terjesztik, sőt, információk szerint már az Örs vezér tere környékén is jelen van.

Nem állunk túl fényesen a jóformán kideríthetetlen, szintetikus összetevőkből “kotyvasztott” dizájnerdrogok elleni harc terén: a rendőrség beszámolója szerint hét új pszichoaktív anyagot áruló drogkereskedőt fogtak el Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztály nyomozói tizenkét nap alatt. A dílerek a Keleti pályaudvarnál árultak.

Az egyikre augusztus 7-én a Keleti pályaudvarnál csaptak le a nyomozók, amikor pont át akarta adni a szert a villamossal érkező kuncsaftjának. A 19 éves B. Bélát a helyszínen elfogták. Egy héttel később a 41 éves K. Erzsébet kérte meg egyik férfi ismerősét, hogy vigye őt Hatvanba, ahol a nő átült egy másik férfi autójába. A nő az autóban 60 ezer forintot adott át a férfinek, hogy tőle új pszichoaktív anyagot vásároljon. A rendőrség az átadás közben üt9tt rajta a pároson, így megakadályozva, hogy a 125 gramm új pszichoaktív anyag gazdát cseréljen.

A rendőrök a nőt és az új pszichoaktív anyagot átadó Cs. Lászlót a helyszínen elfogták. Később a férfi bérelt szigetszentmiklósi szobájában is kutatást tartottak a nyomozók, ahol több mint 50 gramm új pszichoaktív anyag került elő, továbbá a drog porciózásához használatos mérleget és simítózáras tasakokat is lefoglaltak.

A harmadik elfogásra a józsefvárosi Asztalos Sándor utcai villamosmegállóban került sor, ahová két férfi érkezett azért, hogy ott új pszichoaktív anyagot vásároljanak. G. Mihály 41 éves mátészalkai lakos – a rendőrök szeme láttára – mindkét férfinek átadott egy-egy adag új pszichoaktív anyagot. Az átadást követően a rendőrök a mátészalkai férfit, valamint társát, az 56 éves R. Imrénét a helyszínen elfogták. Az asszony táskájából közel 50 gramm új pszichoaktív anyag került elő.

A negyedik rajtaütés kedden történt Terézvárosban, ahol további két kereskedőt – S. Lászlót és „beszállítóját,” M. Kálmánt fogták el a rendőrök. Ezúttal is mindkét kereskedőnél találtak pénzt és több adag, eladásra összekészített új pszichoaktív anyagot is.

A BRFK új pszichoaktív anyaggal visszaélés megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a négy ügyben érintett hét kereskedő ellen.

(24.hu)