Új emigráció épül

A Jobbik kormányra kerülve külön nemzetstratégia kidolgozását ígéri.

A hétvégén München és New York után Londonban megalakult a Jobbik harmadik külföldi baráti köre – jelentette be hivatalosan szerdai sajtótájékoztatóján Szávay István azt, amiről az Alfahír már kedden tudomást szerzett. A Jobbik alelnöke kifejtette, a nyugat-európai és tengerentúli építkezést a megnövekedett igények miatt kezdték meg, és a munkát egészen addig folytatják, amíg minden magyarok lakta nagyvárosban baráti közösségek szerveződnek.
 
Szávay kiért arra a KSH-statisztikára is, amely szerint soha ilyen sokan nem dolgoztak még, szerinte ez csak úgy igaz, hogy rekordokat döntöget a külföldi munkavállalók aránya. Mint mondta, 1945 és 1956 után egy új emigráció van kialakulóban: „Az ország élhetetlen a korrupció, a munkanélküliség és a jogállam leépítése miatt, bármerre járunk, mindenhol ezek a negatív visszajelzések” – jelentette ki Szávay.
Míg a Kárpát-medencei magyarság támogatása nem túl hatékonyan, de legalább valamilyen formában működik, addig a külföldi magyar közösségek megtartása érdekében semmilyen terv nem létezik. Ez azért problémás, mivel a kivándoroltak többsége rövidtávon nem tervez hazatérést – mutatott rá a képviselő.
 
"A külföldi magyar közösségek megtartása érdekében semmilyen terv nem létezik..." - Szávay István (fotó: Nagy Zsuzsa - Alfahír)
 
A Jobbik szerint a jelenleg Szász Jenő „pénznyelő kamuintézeteként” működő Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) egy ilyen feladatra pont megfelelő lenne, ha több mint egymilliárdos keretükből nem mangalicafesztivált és focikupát szerveznének. Szávay István bejelentette, a Jobbik 2018-tól ki fogja dolgozni azokat az intézkedési terveket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ezeket a közösségeket a megmaradásban tudják segíteni. Kiemelten fontos a magyar szervezetek, intézmények és egyházak anyagi és erkölcsi támogatása - tette hozzá.
 
„Valós súlyt rakunk a most csak kirakatintézményekként működő fórumok, például a Diaszpóra Tanács mögé, amelynek működése jelenleg abból áll, hogy az emigráns szervezetek évente egyszer kipanaszkodják magukat, aztán egy újabb évig nem történik semmi” – fogalmazott a képviselő.