Újabb 500 magyar család marad gyermekorvos nélkül

Szeged: orvoshiány, megszűnő praxis, politikai csaták; közben a családok ellátás nélkül maradtak.

Június 1-jével, a szegedi közgyűlés határozata alapján, megszűnik a szőregi gyermekorvosi körzet, ami a nagyságrendileg 6000 lélekszámú városrészben legalább 500 családot érint. Az ok prózai; az eddig praktizáló doktornő nyugdíjba vonult, és a helyét nem sikerült betöltenie a szegedi vezetésnek, pedig kétszer is megpályáztatták azt.

Május 8-án, a képviselő-testület 18 igen, 1 nem és 9 tartózkodás mellett rábólintott arra a javaslatra, amelynek értelmében veszni hagyják a szőregi praxist. A döntést Botka László polgármester azzal indokolta, hogy a sikertelen pályázatokból ő azt a megállapítást szűrte le, nincs gyerekorvos, aki ellátná ezt a feladatot, így az önkormányzat nem erőlködik tovább a gyógyítás folyamatosságának fenntartásában.

Pedig egyébként az OEP-pel a város is köthetne szerződést, és kijelölhetne egy évre helyettesítő gyerekorvost, de visszásnak tűnik az is, hogy a Járási Kormányhivatal tisztiorvosa sem gondoskodott a körzetben élő gyermekek ellátás-biztonságáról…

Mindenesetre, a szőregiek aláírásgyűjtésbe kezdtek, ami egyrészt bizonyítja, hogy a helyi közösség számára igenis fontos a praxis működése, másrészt viszont ezzel az is világossá vált, hiába a civil kezdeményezés, véleményük nem fontos a polgármester számára.

A baloldal felelőtlen hozzáállása, szociális érzéketlensége, ingatlanspekulációja szinte megszokottá  vált az elmúlt 25 évben, de az meglepett, hogy az ellenzék soraiból egyedül én tettem szóvá a helyzet tarthatatlanságát és egyedül én szavaztam nemmel a szőregi gyermekorvosi praxis megszüntetése ellen – fogalmazott lapunknak Tóth Péter, a Jobbik Szegedi Szervezetének Elnöke.

Mint megtudtuk, a petíciót (ITT Ön is aláírhatja) a nemzeti párt is támogatja, amelyben a lakosság a gyermekorvosi körzet visszaállítását szorgalmazza az önkormányzatnál, de úgy tűnik minden hiába, miközben a praxist ingyen átvehetné a jelentkező gyermekorvos – ez azért egy újabb árnyalattal gazdagítja ezt a történetet, hiszen manapság az orvos elvándorlástól (is) szenved az ország.

Hihetetlennek tartom, hogy a tudásközpontnak számító Szegeden ez megtörténhessen, hiszen a dél-alföldi régiónak és az országnak is számos gyermekorvost adott a városunk – emlékeztetett az ellenzéki képviselő.

S ha már Szeged. Naiv módon azt hihetnénk, hogy ez egy példátlan eset az egyetemi városban, de ez sem igaz.

A delmagyar.hu összeállításából kiderül, ez már a második szegedi gyermekorvosi körzet, ahonnan távozik az orvos, és ahol a körzetet szétosztották a több gyermekgyógyász között. Az önkormányzat humán közszolgáltató irodájának adatai szerint jelenleg – még a szőregi körzettel együtt – 31 házi gyermekorvos dolgozik Szegeden. Közülük a fele már nyugdíjas korú. Kilencen 61 és 65, négyen 66 és 70 év közöttiek, míg két orvos már betöltötte a 71 éves kort is. Várható tehát, hogy egyre több körzet üresedik meg – figyelmeztet a lap.

Azaz, előbb-utóbb elő kell állnia a szegedi városvezetésnek valamilyen megoldási javaslattal, és nem ütheti el azzal a megjegyzéssel a dolgot,

hogy ha a Jobbiknak nem tetszik, hozzon egy gyerekorvost! (Botka László, közgyűlés, május 8. - egyébként Tóth Péter szívesen várja a jelentkezőket…)

Ugyanakkor, nem is Magyarországon élnénk, ha nem lenne egy másik olvasata, egy sokkal sötétebb narratívája is a szőregi gyermekorvosi praxis megszüntetésének. Ugyanis, több helyi forrásunk is felhívta arra a figyelmünket, hogy a 31. gyermekorvosi rendelő szomszédságában lakik egy országosan ismert szocialista képviselő, akinek pont kapóra jönne egy közeli ingatlan a Szerb utcában…

Szóval, ez egy lesújtó üzenet.