Újabb cigánytelepet számolt fel a rendőrség Párizsban

Az Amnesty International természetesen azonnal tiltakozott, mondván a bírósági döntés "semmilyen megfelelő lakhatási megoldást" nem javasolt az embereknek.

Az egykori kis körvasút (petite ceinture) évtizedek óta használaton kívüli sínjein a XVIII. kerületben nyár óta mintegy négyszáz kelet-európai cigány ütött tanyát deszkákból és kartonokból összetákolt viskókban. A prefektúra elsősorban a tűzveszélyre hivatkozva számolta fel a rendőrök számításai szerint 135 viskóból álló cigánytelepet, amelynek lakói fatüzelésű kályhákat használtak. Ezenkívül a fertőzésveszély és a gyerekek helyzete is megkövetelte a hatóságok szerint a hely megszüntetését, amelyet a vasúttársaság kért a bíróságtól.
    
A telepet a hét elején a lakók fele már elhagyta, miután hírek terjedtek a várható hatósági felszámolásról. A rendőrség a többieket átmeneti szállásokon helyezte el, ahova buszokkal szállították az embereket, miután kordonnal körbezárták a telepet.
    
A prefektúra által múlt héten végzett összesítés szerint akkor már csak 173 ember, köztük nyolc beiskolázott gyerek élt a cigánytelepen, ahol négy tbc-s esetet is diagnosztizáltak az egészségügyi hatóságok.
    
Az Amnesty International jogvédő szervezet kedden közleményben tiltakozott a tábor felszámolása miatt, ugyanis az arról szóló bírósági döntés "semmilyen megfelelő lakhatási megoldást" nem javasolt az embereknek. Pedig fel is lehetne ajánlani nekik pár ingatlant. Kezdhetnék például ők ezzel a példamutató akcióval.
    
Az Emberi Jogok Ligája és az Európai Roma Jogok Központja januári jelentése szerint több mint 11 ezer cigányt küldtek el a hatóságok tavaly Franciaországban az erővel felszámolt 111 illegális cigánytelepekről. Jóllehet az előző évekhez képest a tendencia csökken - 2014-ben ugyanis 13 500 embert küldtek el, 2013-ban pedig 19 ezret -, a szervezetek elsősorban azért aggódnak, mert a hatóságok gyakorlatilag semmilyen elhelyezési megoldást nem biztosítanak a telepekről elküldött embereknek (amúgy miért is lenne dolguk?)
    
Franciaországban mintegy 20 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett cigány él, a legtöbb esetben bizonytalan körülmények között, illegálisan kialakított bádogvárosokban, amelyek erőltetett felszámolását az emberi jogi szervezetek természetesen azonnal és rendszeresen elítélnek.