Újabb csapást szenvedett el a kormány földpolitikája

A konkrét földforgalmi ügyben egy elővásárlásra jogosult perelte be a megyei kormányhivatalt, a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája azonban felfüggesztette az eljárást és az Ab-hez fordult, kérve az alkotmányellenesség megállapítását.

Mindent vissza?! - Megbukott a Fidesz földpolitikája

A kormány földpolitikája megbukott, nem azokat a célokat szolgálja, amelyekre meghirdették, és erről már bírósági papírja is van, hangzott el a Jobbik hétfői sajtótájékoztatóján. Magyar Zoltán arra hívta fel a Fideszt, hogy azonnal függessze fel a földeladásokról szóló törvény elfogadását.

Az eljáró bíró indítványa szerint az alkalmazandó jogszabály alaptörvény-ellenessége miatt fordulhatott elő, hogy egyes döntésekről az érintettek nem értesülhettek időben - a kifogásolt jogszabály szerint nem is kellett nekik kézbesíteni -, és ezért nem élhettek jogorvoslati jogukkal.

Az Ab kimondta:

"előállhat - és a konkrét ügyben elő is állt - a hatályos szabályozás mellett az a helyzet, hogy a hatósági döntés, az érdemi, ügydöntő határozat ellen önhibán kívül nem lehet jogorvoslattal élni és a hátrányos következmények másként sem háríthatók el".

Az Alkotmánybíróság leszögezte, hogy ezekben az ügyekben a képviselő-testület döntésével szemben a bírósági felülvizsgálat biztosítása alaptörvényből eredő követelmény.

Alaptörvény

Az alaptörvény XXVIII. pontjának 7. cikke ugyanis kimondja: "Mindenkinek joga van ahhoz, hogy jogorvoslattal éljen az olyan bírósági, hatósági és más közigazgatási döntés ellen, amely a jogát vagy jogos érdekét sérti".

Az Ab ezzel kapcsolatban kiemelte: a bírósághoz fordulás jogának gyakorlásához szükséges, hogy az érintettek értesüljenek a határozatról, amely jogukat vagy jogos érdekeiket érinti és megismerhessék annak tartalmát.

A konkrét ügyben ugyanis nem értesítették a földadás vételi ügyről az elővásárlási joggal rendelkező felet.

Az alaptörvény-ellenes törvényi rendelkezés az Ab döntésének a Magyar Közlönyben történő kihirdetését követő napon hatályát veszti, így már a folyamatban lévő bírósági ügyekben sem alkalmazható.

A döntést egyhangúlag hozta meg az Ab tizenegy bírája, írta az MTI.