Újabb sokkoló hír a feministáknak

Ugye Ön is gondolkodott már azon, hogy a német filmiparban a férfi vagy a női rendezők kapnak sokkal több pénzt? Hát most itt a válasz, a Rostocki Egyetem hiánypótló tanulmányából ugyanis kiderül: a német filmiparban dolgozó rendezőnők kevesebb pénzt kapnak filmjeikhez, mint férfi kollégáik.

A 2009 és 2013 közötti időszakkal foglalkozó jelentés szerint a német mozifilmekben a női rendezők meglehetősen alulreprezentáltak, ráadásul kevesebb anyagi támogatást kapnak, mint a férfiak.

"A vizsgált időszakban csak minden ötödik filmet rendezte nő. A minőséggel azonban nincs gond: a nők által rendezett filmek gyakrabban nyernek el díjakat és gyakrabban vesznek részt filmfesztiválokon" - emelte ki Elizabeth Prommer, a tanulmány vezetője.

Különösen a Német Filmalap szorítja háttérbe a nőket. Az összességében alacsonyabb költségvetés ahhoz vezet, hogy a forgalmazók kisebb kereskedelmi hasznot várnak a nők által rendezett filmektől, és kevesebb kópiát készítenek belőlük. Ennek egyenes következménye, hogy az üzleti szempontból is sikeres német mozifilmek között kevés a nők által rendezett alkotás.

Engem már csak az érdekel, hogy mi a helyzet a venezuelai könyvelőknél.