Törvényszék: nem fizették le a fideszes politikust, koholmány a gyanú is

Az ítélet nem jogerős. Az ügy másodrendű vádlottját - egy helyi vállalkozót - a törvényszék bírói tanácsa szintén felmentette az ellene emelt hivatali vesztegetés és a bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettének vádja alól.

A vádhatóság 2013-ban azzal vádolta meg a volt polgármestert, hogy a város temetőjének rekonstruálására, valamint a futballpálya építésére kiírt közbeszerzési eljárást megelőzően abban állapodott meg egy kft. ügyvezetőjével - a büntetőügy másodrendű vádlottjával - , hogy amennyiben a családi házánál különböző munkálatokat, például faházépítést, térkövezést, kerítésfestést ingyenesen elvégez, az ő cége nyeri meg a pályázatot. Az ügyészség szerint a megállapodásnak megfelelően a cég nyerte el a temető rekonstrukciójának kivitelezését, a polgármester az önkormányzat nevében 2008. július 7-én vállalkozási szerződést is kötött a céggel. A volt polgármester családi házánál 2008 őszén a kft. emberei elvégezték, illetve mások bevonásával elvégeztették a kért munkát, másfél millió forint értékben.

A faház építése során a munkába bevont asztalosmester - nehezményezve a tudomására jutott korrupciót - a faház gerendái közé egy nejlonzacskóba helyezve beépítette a Kelet-Magyarország című újság 2008. november 29-én megjelent számának részletét, valamint egy kézzel írt feljegyzést. A nyomozás során "az időkapszulát" a Központi Nyomozó Főügyészség a tanú vallomása alapján megtalálta, és miután kibontották a falból, bűnjelként lefoglalta. A szerdai ítélethirdetésen Toma Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kifejtette, a bíróság nem látta bizonyítottnak a vádbeli cselekményt, valamint a vesztegetés kapcsán nem voltak meggyőzőek a terhelő bizonyítékok sem. "Erős" közvetlen bizonyítékok nem voltak azon az elrejtett "időkapszulán" kívül, amelynek tartalma összességében ellentmondásokat vetett fel, és inkább "koholmány volt", mintsem bizonyította volna a bűncselekményt - fejtette ki a bíró. Tóth András 2006-ban nyerte el a polgármesteri tisztséget Újfehértón. Ettől az időponttól kezdve országgyűlési képviselő is volt, 2007 októberében kilépett a Fidesz frakciójából.