Ujgur lehetett a merénylő, a családjával érkezett Isztambulba

A feleségét és ismerőseit is elfogták.

Az újság úgy értesült, hogy a férfi, aki az Iszlám Állam (IÁ) tagjaként harcolt  Szíriában, családjával először a közép-törökországi Konya városába ment. A Sabah című legfőbb kormánypárti lapnak az is tudomására jutott, hogy a terrorista 15 nappal ezelőtt érkezett Isztambulba.

A fogorvosnak tanuló lány, a nyugodt biztonsági őr - Isztambulban is az átlagemberek vérét ontották

A halálos áldozatok közül legkevesebb 27 külföldi, akik 14 országból érkeztek ünnepelni az új esztendőt a török világvárosba, és egyelőre 11-re teszik hivatalosan a török áldozatok számát.A Facebook zászló-applikációja nyilván azért is maradhatott el, mert a meggyilkolt fiatalok olyan országokból érkeztek, mint Libanon, Irak, Szíria, Szaúd-Arábia, India, vagy épp Kanada.

A Habertürk információi alapján a támadó a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik. A merénylettel kapcsolatban a hatóságok eddig őrizetbe vették az elkövető 12 isztambuli ismerősét, valamint a feleségét, akit Konyában állítottak elő.

A Habertürk arról is beszámolt, hogy a tettes szalaggal kötötte össze a gépkarabélyába illesztendő tölténytárakat, hogy a cseréknél kevesebb időt veszítsen. A lövedékek belsejében olyan acélmagok voltak, amelyeket általában páncélfelületek ellen használnak - írta az újság. Egy szemtanú szerint háromszor is azt kiáltotta, hogy Allahu akbar! (Allah a leghatalmasabb!).

Hátborzongató: megjósolta saját halálát az isztambuli mészárlás áldozata

Rita Chami és Elias Wardini egy libanoni egyetemen voltak évfolyamtársak, itt ismerkedtek meg. A 26 éves pár decemberben európai körútra indult, jártak többek közt Görögországban és Spanyolországban. Az esztendő utolsó napját Isztambulban töltötték, innen töltöttek fel az Instagramra egy közös fényképet, ahol vidáman pózolnak a hóesésben.

A lap szerint Törökország mozgatható tömbökből álló betonfalat épít a szíriai határ teljes, 911 kilométer hosszú szakaszán, amelyből már csak 28 kilométer hiányzik.

A Sabah cikke szerint a merénylő három darabot is felrobbantott abból a Flashbang nevű amerikai villanógránátból, amelyet az Egyesült Államok különleges erői is alkalmaznak. A Flashbang háborúban az ellenség látó- és hallóképességének ideiglenes korlátozására szolgál, emberi élet kioltására nem alkalmas.