Újra ballisztikus rakétákkal lőtték az oroszok Kijevet, az ukrán légvédelem állta a sarat

Újra ballisztikus rakétákkal lőtték az oroszok Kijevet, az ukrán légvédelem állta a sarat

Az orosz légvédelem pedig Kurszk, Belgorod és Rosztov megyék ellen indított ukrán drónokat iktatott ki.

Oroszország augusztusban már harmadik alkalommal lőtte ballisztikus rakétákkal Kijevet, előzetes adatok szerint mindegyiket lelőtte az ukrán légvédelem - közölte vasárnap az ukrán főváros katonai közigazgatása.

"Ez már a harmadik ballisztikus rakétacsapás augusztusban a főváros ellen, pontosan hat napos időközökkel minden egyes támadás között"

- ismertette Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője Telegram-oldalán.

(Fotó: Törmelékek egy kijevi utcán, a Lukjanivszka metróállomás közelében 2024. július 8-án, miután orosz rakétatámadások érték az ukrán fővárost. Ukrán források szerint legalább tíz ember életét vesztette, harmincöt megsebesült. MTIEPAVladiszlav Muszijenko)

Vélhetően észak-koreai ballisztikus rakétákat vetettek be

Popko szerint az orosz hadsereg nagy valószínűséggel észak-koreai ballisztikus rakétákat használt. Hozzátette, hogy az ukrán légvédelem több orosz drónt is megsemmisített.

A kijevi katonai közigazgatás vezetője szerint egyelőre nincsenek értesülések esetleges károkról, vagy áldozatokról.

A kezdeti támadást követően két órával ismét légiriadót rendeltek el a főváros térségében, illetve Ukrajna központi és északkeleti régióiban.

Az orosz légvédelem eközben orosz megyék ellen indított ukrán drónokat iktatott ki

Az orosz légvédelem Kurszk, Belgorod és Rosztov orosz megyék ellen indított öt ukrán drónt semmisített meg vasárnapra virradóra - közölte a moszkvai védelmi minisztérium a Telegramon.

A Rosztovi terület kormányzója, Vaszilij Golubjov arról számolt be, hogy az egyik megsemmisített drón roncsai miatt dízelolaj kapott lángra egy üzem raktárában, de személyi sérülés nem történt.

Az orosz rendvédelmi szervekhez közeli Baza Telegram-csatorna beszámolója szerint egy rosztovi olajlerakatban keletkeztek károk.

Egy orosz légvédelmi rakétaüteg Marsz (Mars) fedőnevű parancsnoka a vasárnap reggeli órákban egy ukrán Szu-27-es harci repülőgép és egy Mi-8-as katonai helikopter lelövéséről számolt be Zaporizzsja térségében.

Az orosz védelmi tárca közzétett vasárnap reggel egy videót egy állítólagos ukrán hadifogolyról. Az Olekszandr Makijevszkij, az ukrán nemzeti gárda egyik tagjaként bemutatott férfi arról beszélt, hogy az ukrán erők parancsnoksága azzal fenyegeti a katonákat, hogy Grad rakéta-sorozatvetőkkel mér csapást rájuk, ha megpróbálnak visszavonulni.

"Amikor a srácok, hogy életüket mentsék, el akarták hagyni állásaikat és visszavonulni, nekik egyenesen megmondták, hogy ebben az esetben Gradból kilőtt kazettás lőszerrel mérnek rájuk csapást, aztán pedig mindent a háború számlájára írnak"

- állította a férfi a felvételen.

(Címlapkép: Lángoló autó mellett halad el egy ukrán harckocsi az ukrán-orosz határ mentén elterülő Szumi területen, a határ közelében az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2024. augusztus 14-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka)