Újra felmerült, hogy a gyerekszámtól függjön a nyugdíj

Az MNB vezető közgazdászának és a Jobbiknak most egy rugóra jár az agya.

Az államtitkár szerint a biztosítók kiegészítik a szociális ellátórendszert, hozzájárulnak a nyugdíjrendszer stabilitásához, ezért erősíteni kell az önkéntes pénztárakról kialakult pozitív képet. Palotai Dániel, az MNB vezető közgazdásza, ügyvezető igazgatója szerint a gyerekek számát is bele kellene venni a nyugdíjrendszerbe. Minimális mértékben ma is benne van, amikor a nők nyugdíjánál figyelembe veszik a gyerekgondozással töltött időt is.

A gyerekszámtól függő nyugdíj erősen vitatott, de ehhez hasonlatos ötletek a politikai közbeszédben korábban is megjelentek. Az ellenzék első számú pártjának, a Jobbiknak a programjában benne is van ez az elképzelés úgymond az igazságosság és az államháztartás fenntarthatósága érdekében.

Felmerül a kérdés, hogy miért büntetné meg azokat az állam akiknek nem lehetett gyermeke? Miért kell nekik a meddőségen túl további hátrányokat elszenvedni? Ellenérvként azt lehet felhozni, hogy anyagi szempontból attól még tény: nem kellett gyermeknevelésre fordítania komoly pénzeket, így felhalmozhatott a nyugdíjas évekre az illető.