Újra szabad az apartheid "főgonosza"

Mindenesetre az több mint érdekes, hogy bár 1996-ban kétszeres életfogytiglanra valamint, mellékbüntetésként 212 év letöltésére ítélték, többek között gyilkosságért és emberrablásért, de Kock húsz év után kiszabadulhat a börtönből. A theguardian.com idézi az afrikai ország igazságügy miniszterének pénteki nyilatkozatát:

a nemzetépítés és a megbékélés érdekében lehet újra szabad az egykori "Főgonosz".

A 66 éves férfi szabadlábra helyezésének pontos dátumát biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra. Egy helyi ügyvéd szerint de Kock megfelelt a szabadlábra helyezési feltételeknek, és hozzátette azt is, hogy sok olyan ember sétál szabadon az ország utcáin, akiknek a a kezéhez vér tapad. Az újságnak egyébként egy másik apartheid ellenes aktivista úgy nyilatkozott, hogy ő személyesen örül annak, hogy de Kockot feltételes szabadságra helyezték, mert ezzel is bebizonyítható, hogy Dél-Afrika egy humánus ország.

Ezek a vélemények de Kock börtönbeli magatartásán alapszanak, hiszen a rács mögött bocsánatot kért tetteiért, illetve számos áldozata családjával is felvette a kapcsolatot.

Vlakplaas

Eugene de Kock az Apartheid idején a C10 (később C1) elnevezésű halálbrigádot vezette, melynek egy Pretóriától 20 kilométerre lévő farmon, Vlakplaas-ban volt a központja. A megalakulástól (1983) egészen a 90-es évek elejéig működött az osztag, állítólag több mint száz embert gyilkoltak meg. Bár egy ideig titkolták, de a C10 állami támogatással működött, a rendszer ellenségeit kellett félreállítani az útból.

A C10 külföldön is hajtott végre akciókat, és merényleteket. Ezekért is vállalta a felelősséget az 1996-os bírósági tárgyaláson.

Az Apartheid utáni Dél-afrikai Köztársaságban nagy a munkanélküliség, és hatalmas a társadalmi egyenlőtlenség. Ezek a tényezők a tehetősebbnek vélt külföldiek ellen irányítják a dél-afrikaiak ellenszenvét. Az apartheid-rendszer bukása után, a kilencvenes években Nelson Mandela elnök és Desmond Tutu bíboros meghirdette a sokszínű, és toleráns "szivárvány-nemzet" programját, ez azonban az elmúlt két évtizedben látványosan csődöt mondott.

Akárhogy is,  de a "Főgonosz" most újra szabad.