Újra szobor hirdeti a Nádasdy-huszárok dicsőségét

Sopronban a tegnapi nap folyamán avatták föl a legendás, császári és királyi huszárparancsnok, Muhr Ottmár ezredes mellszobrát.

A soproni Deák téren mától ismét köztéri szobor emlékeztet a hős Nádasdy-huszárok, és parancsnokuk, Muhr Ottmár emlékére, aki az 1914-es limanovai ütközetben, 27 tiszttársával, és 400-nál is több katonájával halt hősi halált, így állva útját egy nagyarányú orosz offenzívának.

A csata emléknapján tartott rendezvényen Jákob János dandártábornok, a Magyar Honvédség protestáns tábori püspöke a Honvédelmi Minisztérium képviseletében elmondta, hogy Muhr Ottmár ezredes a Jabłoniec-hágón halt hősi halált, miközben rohamra vezette katonáit az orosz sereg ellen. Az 1914 novembere és decembere között, Limanova térségében lezajlott csata eredményeként az osztrák-magyar haderő nem csak megállította, de vissza is szorította az orosz csapatokat. Szavai szerint az „orosz gőzhenger” feltartóztatásának lélektani jelentősége is volt, hiszen visszaadta a monarchia csapatainak az önbizalmát.

Dr. Fodor Tamás polgármester beszédében felidézte, hogy az ütközet magyar csataként vált ismertté, amelyet arany betűkkel jegyeztek fel a történelemkönyvek lapjain.

A legendás lovas katonák egykori állomáshelyén először 1924-ben állított méltó emlékművet a hálás utókor, melyen az elesettek neve mellett a következő mondat volt olvasható: „Ezredes urukkal együtt halt huszárok drága vérének, kemény öklének, szótlan magyar hűségének emlékére.”

Az impozáns alkotást a kommunista rendszer 1950-ben, a magyar múlt eltüntetésének jegyében lebontatta. Ennek eredeti helyétől néhány méterre került most felállításra az ezredparancsnok mellszobra, melynek avatásra katonai hagyományőrzők jelenlétében került sor. A beszédeket követően a dandártábornok, a polgármester és Muhr Albert, az ezredes unokája közösen leplezték le Csák Attila szobrász alkotását, majd talapzatán elhelyezték a kegyelet koszorúit és virágait.

Az emlékmű a Honvédelmi Minisztérium, a soproni önkormányzat és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség összefogásával készülhetett el.

T.T.