Ukrajna idei gabonatermése érezhetően szerényebb lesz, mint tavaly

Ukrajna idei gabonatermése érezhetően szerényebb lesz, mint tavaly

A betakarítható kukorica, búza és rozs is egyaránt kevesebb lehet 2024-ben.

Ukrajna idei gabonatermése várhatóan mintegy 52 millió tonnára csökken majd a tavalyi 58 millió tonnáról, elsősorban a kisebb vetésterület miatt - áll az ukrán mezőgazdasági minisztérium idei évre vonatkozó első hivatalos előrejelzésében.

Az MTI emlékeztetett, a minisztérium márciusban arról számolt be, hogy a kukorica vetésterülete idén 3,863 millió hektár lesz, 4,5 százalékkal kisebb a tavalyi 4,043 millió hektárnál.

A minisztérium szerint a termelők a tavalyinál kisebb területen vetnek búzát és napraforgót is az idén, ellenben nő a tavaszi árpa és a szójabab vetésterülete.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium keddi előrejelzése szerint

idén 27 millió tonna kukoricát, 19 millió búzát és 5 millió tonna rozsot takaríthatnak be.

Ezzel szemben viszont

tavaly a háború sújtotta Ukrajnában mintegy 28,2 millió tonna kukorica, 22,5 millió tonna búza és 5,9 millió tonna rozs került a tárolókba.

A prognózisból arra is fény derült, hogy Ukrajna erőteljesen, a tavalyi 1,78 millió hektárról 2,2 millió hektárra növeli idén a szójabab vetésterületét, miután tavaly gyakorlatilag ez volt az egyetlen termény, amely nyereséget hozott.

Ezeken felül Ukrajna világvezető napraforgóolaj-gyártó és -exportáló. A napraforgóolaj árának esése miatt azonban a termelők a tavalyi 5,307 millió hektárról idén 5,292 millió hektárra csökkentik a napraforgó vetésterületét.

(Címlapkép: Találatot kapott mezőgazdasági gépek roncsai az ukrán-lengyel határ ukrajnai oldalán, Krakivecnél 2024. február 25-én. MTI/EPA/Mikola Tisz)