Ukrajna közel 5 milliárd dollárt költ jövőre rakétafegyverek beszerzésére

Ukrajna közel 5 milliárd dollárt költ jövőre rakétafegyverek beszerzésére

A 2024-es ukrán költségvetésben a kiadások közel felét katonai és biztonsági szükségletekre fordítják. Elsősorban fegyvereket és felszereléseket vásárolnak majd, a javítási munkákra pedig ukrán gyártókat szerződtetnek

Az ukrán védelmi minisztérium jövőre 4,85 milliárd dollárt tervez költeni rakétafegyverek és lőszerek beszerzésére - közölte a minisztérium sajtószolgálata.

"A 2024-es védelmi költségvetés egyik prioritása a rakétafegyverzet és a lőszerek. (...) A 2024-re tervezett pénzeszközökből mintegy 175 milliárd hrivnyát (4,85 milliárd dollárt) fognak erre a célra költeni. Mintegy 80 milliárd hrivnyát (2,2 milliárd dollárt) katonai felszerelésre fognak fordítani"

- derült ki a minisztérium Facebook közösségi oldalán pénteken közzétett közleményből, amit az MTI szemlézett.

A tárca hozzátette: elsősorban fegyvereket és felszereléseket vásárolnak majd, a javítási munkákra pedig ukrán gyártókat szerződtetnek. A tervek szerint jövőre több mint 190 milliárd hrivnyát (5,2 milliárd dollárt) kapnak majd az e célokra elkülönített pénzeszközökből.

Korábban Denisz Smihal miniszterelnök elmondta, hogy a törvényhozás által jóváhagyott 2024-es ukrán költségvetésben a kiadások közel felét katonai és biztonsági szükségletekre fordítják.

A dokumentum szerint Ukrajna külföldi hitelfelvételeinek mértékét 41 milliárd dollárra tervezik.

Miután Volodimir Zelenszkij elnök aláírja a törvényt, 96 milliárd hrivnyát (2,66 milliárd dollárt) átcsoportosítanak a regionális költségvetésekből a hadiiparra.

Erre a célra a katonai fizetések személyi jövedelemadóját fogják felhasználni. Emellett az állami útalap teljes költségvetését a hadsereg igényeinek kielégítésére irányítják át.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter szerint ez mintegy 94,7 milliárd hrivnyát (mintegy 2,6 milliárd dollárt) tesz ki.

(Címlapkép: Ukrán katona betárazza egy Mi-8-as helikopter rakétavetőjét Kelet-Ukrajnában 2023. április 8-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)